Skip to main content

Lægevagten ud af landsoverenskomsten

♠ Alment praktiserende læge Søren Vinther Nielsen, Randers. E-mail: sovin@dadlnet.dk

11. sep. 2009
3 min.

Som praktiserende læger ved vi alle, at akkord- og skifteholdsarbejde kan føre til stress og sygdom. Det belærer vi ofte vore patienter om. Men hvordan forholder det sig egentligt med vort eget arbejdsmiljø? Vi har såvel akkordarbejde, som overarbejde = vagtarbejde - aften og nat.

Er tiden ikke inde til, at vi i vore overenskomstforhandlinger skal arbejde for at forbedre vore arbejdsforhold og bl.a. afskaffe tvungent overarbejde? Bør vi ikke alvorligt overveje at afskaffe den kollektive vagtforpligtelse, dvs. vagtdelen ud af landsoverenskomsten. Jeg mener, der er mindst to tungtvejende grunde hertil:

1) Ressourceproblemer: Flere og flere lægepraksis drejer nøglen rundt. Knap 30% af de praktiserende læger har passeret 60-års-alderen (svarende til 1.000 læger). Pensionsalderen er gennemsnitlig 61 år. Regionerne vil ikke bidrage til tiltag, der evt. ville kunne udskyde pensionsalderen.

På trods af voksende lægemangel øges kravene til os: højere normtal, længere åbningstider, strukturændringer til større enheder osv. Altså øgede krav fra regionerne og færre resurser i praksis - det går ikke op! Fremtiden for de tilbageværende praktiserende læger bliver en stresset arbejdsdag efterfulgt af tvangsudskrevne lægevagter.

Er tiden derfor ikke inde til, at PLO erkender, at som beskæftigelsessituationen er nu og vil udvikle sig i årene fremover, vil vi ikke have lægelige resurser til at bemande lægevagten. Vi må i denne kritiske situation i stedet koncentrere os om at klare dagarbejdet på et lægefagligt højt niveau.

Vi kan ikke byde vore yngre kollegaer og kommende praktiserende læger, at en erhvervelse af et ydernummer automatisk betyder en håndfæstning om at påtage sig vagtarbejde = overarbejde i deres fremtidige arbejdsår. Lægevagtsarbejde bør være et tilvalg og ikke tvang.

2) Økonomi: Jeg har forgæves forespurgt i PLO om, hvad den gennemsnitlige timeløn for en vagtlæge er.

Før jeg ophørte med at køre lægevagt for nogle år siden (honoraret er ikke reguleret de seneste mange år) udregnede jeg min gennemsnitlige timeløn over et år til at være 750 kr.

750 kr. i timeløn til en akademiker med knap 30 års anciennitet som overarbejdsbetaling på ulempetidspunkter!

Kære forhandlingsudvalg. Nu da regionerne alligevel ikke har penge med til os så opgiv de udsigtsløse forhandlinger om bedre økonomi i vagttiden og koncentrer jer i stedet om at sikre ordentlige forhold i dagtiden.

Som pligtopfyldende PLO'ere tænker vi: Hvis ikke vi som praktiserende læger skal tage os af »vore patienter« i vagttiden, hvem skal så? Ifølge sundhedsloven § 57 har regionerne ansvaret for at tilvejebringe tilbud om behandling hos praktiserende sundhedspersoner. Det er således regionernes opgave at finde læger, der vil påtage sig vagtarbejde til 750 kr. i timen.

PLO's medlemsundersøgelse fra 2008 viste, at 26% ønskede lægevagten ud af overenskomsten, 35% havde ikke gjort deres stilling klar, 39% ønskede status quo. Der er således kun 13% points forskel mellem ja og nej til lægevagten i overenskomsten.

Jeg mener derfor, at PLO's bestyrelse alvorligt bør overveje at opsige vagtoverenskomsten.

Svar:

Michael Dupont, formand for Praktiserende Lægers Organisation

Søren Vinther Nielsen ønsker, at PLO skal »opgive de udsigtsløse forhandlinger om bedre økonomi i vagttiden«, og opfordrer til, at vi som praktiserende læger helt skal give afkald på lægevagten.

Jeg vil gerne medgive Søren Vinther Nielsen, at lægernes økonomi i vagttiden ikke er god nok, men de seneste år har den dog været på vej mod en bedring. Strukturændringerne i lægevagten efter kommunalreformen har øget lægernes indtjening gennem bedre udnyttelse af vore resurser, og den udvikling ønsker PLO at accelerere ved de igangværende overenskomstforhandlinger med krav om færre konsultationssteder og øgede honorarer.

Derfor vil jeg også tillade mig at være uenig i, at vi praktiserende læger skal vende lægevagten ryggen. Det er stadig kun lidt mere end hver fjerde af os, der helt sikkert ønsker at skrive lægevagten helt ud af overenskomsten.