Skip to main content

Landsdelsvisitation. Hvem bestemmer - amt eller folketing?

Alment praktiserende læge Viggo Rask Kragh Jørgensen, Thyborøn. E-mail: vkj@dadlnet.dk & Overlæge Palle Rosted, Sheffield Universitet, England

1. nov. 2005
2 min.

Reglerne for visitation til landsdelssygehuse er fastsat ved lov [1] og senere uddybet med bekendtgørelse [2]. Sundhedssty-relsen har udarbejdet vejledninger [3, 4]. Ifølge disse har en speciallæge i almen medicin lov til at henvise til landsdelssygehus, når man arbejder inden for landsdelsdiagnoser angivet i [3]. Dette fremgår klart og entydigt, og det er også hensigten med loven [4].

Dette har Århus Amt valgt at ignorere. I brev af 11. august 2003 [4] tilsidesættes de nye kautionsregler, og man vælger indtil videre at administrere efter den »gamle« kautions- og henvisningspraksis, dette på trods af, at man i samme brev indrømmer, at man ved, det er mod loven.

Fra uofficielt hold forlyder argumenterne for »Århus-proceduren« »at ... der ikke er fulgt bevillinger med loven ... man vil sande til i patienter, hvis man åbnede for henvisninger fra praktiserende læger«.

Det må være hensigtsmæssigt, at man fra centralt hold kommer med en meddelelse om, at loven også gælder i Århus, således at praktiserende læger kan påbegynde henvisningen efter lovens ånd og bogstav.

SVAR


Referencer

  1. Lov nr. 383 af 28. maj 2003: Lov om ændring af lov om sygehusvæsenet - visitation til lands- og landelsafdelinger mv.
  2. Bekendtgørelse nr. 564 af 20 juni 2003: Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling og fødselshjælp mv.
  3. Specialeplanlægning og lands- og landsdelsfunktioner i sygehusvæsenet. Vejledning. København: Sundhedsstyrelsen, 2002. (www.sst.dk).
  4. Vejledning om visitation til højt specialiseret behandling på lands- og landelsafdelinger. København: Sundhedsstyrelsen, 2003. (www.sst.dk).