Skip to main content

Larsen A-L S, Vejleskov H. Videnskab og forskning. En lærebog til professionsuddannelser

2. nov. 2005
2 min.

Bogen er en basal introduktion til en stor del af de mange forskellige forskningsmetoder, der anvendes inden for sygeplejeforskning, den øvrige sundhedsvidenskabelige forskning og pædagogisk forskning. Bogens målgruppe er de mange personer, der nu uddannes som professionsbachelorer (fx uddannelsen til sygeplejerske, jordemoder, fysio-/ergoterapeut, lærer, pædagog, socialrådgiver). Hensigten med bogen er, at læseren bliver en bedre bruger af forskning inden for sit arbejdsområde og får kendskab til de forskellige forskningsmuligheder, såfremt vedkommende selv skal deltage i undersøgelser af forskningsmæssig karakter.

Bogen omfatter kapitler om videnskab, viden og videnskabelighed; forskellige forskningstyper og forskningsmetoder (eksperimentel forskning, spørgeskemaer, og henholdsvis kvalitative og kvantitative interview og observation/iagt-

tagelse); kvantitative og kvalitative analysemetoder; brug af litteratur og formidling. Endelig er der bilag over forskellige videnskabsteoretiske retninger.

Teksten er overordentlig velskrevet, informationsrig og formidlet i et enkelt, præcist og meget klart sprog. Forfatterne er hhv. sygeplejerske, dr.med., tidligere i fem år forskningsprofessor i klinisk sygepleje og mag.art. i psykologi, professor i udviklingspsykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Gennem store dele af bogen er der som illustration af de forskellige forskningsmetoder vist eksempler fra konkrete forskningsprojekter inden for sygeplejeforskning og pædagogik. Endvidere er der bogen igennem talrige henvisninger til uddybende litteratur om de enkelte forskningsmetoder, om videnskabsteori og til publicerede forskningsprojekter.

Trods bogens gennemgang af næsten alle relevante forskningsmetoder inden for bogens emneområde savner jeg en grundigere omtale af forskning ud fra registre. I Danmark har vi som i et af de få lande i verden mulighed for at lave unik registerforskning inden for den sundhedsvidenskabelige forskning. En mulighed der aktuelt kun er udnyttet i mindre omfang.

I bogen omtales registerforskning kun kort som en mulighed for at lave beskrivende undersøgelser, men der er et utal af muligheder for at gennemføre analytiske registerprojekter.

Min vurdering er, at bogen er fremragende til målgruppen, og at medicinstuderende med behov for basal introduktion til videnskab også vil kunne læse bogen med udbytte.

København: Gads Forlag, 2002.

135 sider. Pris: 149 kr.

ISBN 87-12-03754-0

Lone Schmidt