Skip to main content

forfatterE:

Slone LB, Friedman MJ

Forlag: Frederiksberg: Forlaget Herrev_relset, 2010.

SIDER: 256

Pris: 249 kr.

ISBN:

978-87-92660-8

BOGANMELDELSE

Bogen er skrevet af to klinikere, som siden Vietnamkrigen har beskæftiget sig med soldater og psykiske reaktioner på militærtjeneste. Den henvender sig primært til soldaterne og deres omgivelser. Sproget er derfor direkte rettet mod disse, hvilket både betyder, at der skrives i andenperson og benyttes letforståelige termer om de kliniske tilstande. Den omhandler udelukkende efterreaktionerne.

Bogen er bygget pædagogisk op med en række intuitivt forståelige afsnit. Naturligt nok centrerer bogen sig om posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), men berører dog også andre komorbide, psykiske lidelser.

Danmark har været i aktiv militærtjeneste gennem en længere årrække, og antallet af veteraner med forbigående eller længerevarende psykiske lidelser som følge af tjenesten er stigende - både fordi et stigende totalt antal eksponeres, og fordi missionerne bliver mere belastende. Disse lidelser, med PTSD i spidsen, kan være af stor sværhedsgrad og give anledning til betydelige konsekvenser både for den enkelte, de nære omgivelser og for samfundet.

Tidligere kom kun en meget lille gruppe af veteraner i Danmark i behandling - dels fordi tilbuddet var mangelfuldt, og dels fordi veteranerne ikke efterspurgte hjælpen, formentlig i en kombination af skepsis og angst for stigmatisering. Behandlingsmulighederne og screeningen både før, under og efter de internationale missioner er nu langt bedre, og flere kommer i behandling tidligt.

Denne bog informerer grundigt og sobert om de mulige konsekvenser af at gøre militærtjeneste uden at sygeliggøre veteranerne unødigt og kan derved medvirke til at afstigmatisere psykiske lidelser efter militærtjeneste.

Den er egnet for både soldaterne, deres pårørende og også sundhedspersonale, som kommer i kontakt med denne gruppe. Vel er den skrevet til og om amerikanske forhold, men hovedparten kan sagtens anvendes herhjemme.

Bogen afsluttes med en liste over de rådgivnings- og behandlingsmuligheder, der er i Danmark. Interessant nok nævnes ikke den foreløbigt eneste militærpsykiatriske behandlingsenhed: Krise- og Katastrofepsykiatrisk Center.