Skip to main content

Livskundskab og modstandskraft

♠ Praktiserende speciallæge Christian Frøkjær Thomsen E-mail: christian_f_thomsen@hotmail.com

19. sep. 2008
2 min.


»Det, der nærmer sig, er tæt på«. Dette er betydningen af det klassiske arabiske skrifttegn på forsiden af Irene Oestrichs seneste bog »Livskundskab og modstandskraft«. Illustrationen passer fint, idet hun netop tager udgangspunkt i den klassiske psykologiske viden om tilnærmelse og undvigelse. Men herudover integrerer forfatteren elegant de vigtigste elementer fra en lang række empirisk velunderbyggede psykologiske teorier: Maslows behovspyramide, kognitions- og perceptionspsykologi, Becks kognitive terapi, Golemans teorier om følelsesmæssig intelligens og nye forskningsresultater fra den positive psykologi, for blot at nævne nogle. Hun skriver i forordet, at hun ønsker at »dele alt det jeg har lært om det psykiske igennem mange år«, hvilket hun gavmildt efterlever. Resultatet er en meget original og personlig »opskrift« på, hvorledes vi kan lære at gå efter det, vi har brug for, og undgå det, der skader os - noget, der lyder så enkelt og banalt, men er svært for mange mennesker.

Bogen henvender sig til alle med interesse for psykologisk viden og trivsel. Sproget er forholdsvis letlæst, selv om der indimellem kunne have været brug for en »tættekam«. Fremstillingen kan blive omstændelig, og der indsniger sig nogle selvfølgeligheder (»når man er sårbar på det fysiske område, kan man let blive fysisk syg«). Jeg finder enkelte metaforer lidt poppede, som når forfatteren taler om »din krops eget apotek«, mens andre er rene guldkorn, som når bekymringer og spekulationer sammenlignes med kviksand. Illustrationerne er bogens svageste punkt. De består af en række sødladne fotoer af mennesker i forskellige situationer, som, i modsætning til den fremragende forside, ikke hænger logisk sammen med teksten.

Til gengæld illustreres teorien af mange gode eksempler fra hverdagen. Bogen kan bruges til selvhjælp for de mange patienter, der ønsker at arbejde med selvværd og sociale færdigheder. Til dette formål indeholder den en række øvelser, hvor læseren går fra at identificere og analysere betydningsfulde situationer, til at sætte sig mål, afprøve nye løsninger og evaluere. Denne proces er svær for de fleste, og lægen kan med fordel fungere som terapeut eller coach. Dette kræver, at lægen selv har gennemført øvelserne, men niveauet er lagt, så alle kan have et personligt og fagligt udbytte af at læse bogen. Den kan derfor varmt anbefales!