Skip to main content

Lund J. Astma- og allergihåndbogen

Jørn Mølgaard Henriksen

1. nov. 2005
2 min.

I denne bog har Jørgen Lund nedfældet alt, hvad han mener, der er værd at vide om astma og atopiske sygdomme som høfeber, atopisk dermatitis, fødevareallergi, nældefeber, insektallergi og penicillinallergi - hos børn som voksne. I tilgift er der afsnit om kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), stress og tobaksafvænning. En stor mundfuld, ikke mindst fordi forfatteren forfægter såvel traditionel diagnostik og terapi som alternativ/komplementær behandling. Hovedtanken er nemlig, at kombinationen af traditionel og alternativ behandling kan helbrede mange af ovennævnte sygdomme. Det er der ingen evidens for.

Bogen er delt op i en generel del (148 sider), hvor de forskellige sygdomme beskrives i et bredt, let forståeligt dansk og i en leksikal del (139 sider), hvor mange af afsnittene i den generelle del gentages i forkortet form. Der er flere udmærkede afsnit, men en meget sparsom indholdsfortegnelse, som kun dækker den generelle del samt mange gentagelser og krydshenvisninger, gør læsningen tung, og man mister let overblikket. F.eks. er instruktion i korrekt peak flow-måling anført hele tre steder. Psykologiske aspekter ved astma er beskrevet side 63 (astma fra tre til seks år) og gentages side 75 (astma i skolealderen). I afsnittet »Sanering af boligen« henvises der til syv forskellige afsnit. Der er også flere faktuelle fejl, som bør rettes.

Målgruppen er patienterne og deres familier, som gennem studiet af bogen gerne skulle blive eksperter udi egen eller barns sygdom. Er det muligt? Nej. Det bliver man ikke ved at læse en enkelt bog og da slet ikke denne. Dertil spreder den sig over for mange og ofte uvæsentlige emner, og den mangler som nævnt stringens i redigeringen, hvilket forringer dens værdi som opslagsbog. Mest problematisk er dog en generel ukritisk holdning til de anførte alternative behandlingsmetoder. Den omstændighed at 50% af patienterne forsøger alternativ behandling på et eller andet tidspunkt kan ikke være indikation for at anbefale en behandling, som i bedste fald er lige så god som placebo. Så er det langt billigere at vælge sidstnævnte, og eventuel mangel af bivirkninger kompenserer ikke for mangel af virkning. Af disse grunde kan bogen ikke anbefales.

København: Høst og søn, 2002.

288 sider. Pris: 299 kr.

ISBN 87-14-29764-7