Skip to main content

Madkampen - om spiseforstyrrelse i familien Davidsson B, Ringborg CL.

Børne- og ungdomspsykiater Staffan Røijen E-mail: staffan@praksis.net

4. nov. 2005
2 min.

Der er skrevet meget om spiseforstyrrelser, både videnskabelige artikler, lærebøger og patientbeskrivelse; trods det, er denne bog berettiget.

Bogen, som tager udgangspunkt i en svensk behandlingsmodel af børn med spiseforstyrrelser, sætter familien i fokus. Familien er både en resurse og et felt for intervention. Flere videnskabelige arbejder, som ikke er refereret i bogen, har vist, at dette fokus giver det bedste resultat for børn og unge med en spiseforstyrrelse.

»Når et barn får anoreksi eller bulimi, forandrer familiens liv sig totalt. Hverdagen fyldes af angst og sorg. Angsten for at ens barn skal dø, og at smerten over at se det lide er en byrde for familien.«

Forfatterne, hvoraf den ene er sygeplejerske på specialafdelingen for spiseforstyrrelser i Linköping og den anden freelancejournalist, tager udgangspunkt i fem familier, som fortæller om, hvordan spiseforsyrrelsen har ramt dem. Fami- lierne har været indlagt på familieafsnittet på afdelingen, hvor de har boet i en ,behandlingslejlighed`. Forældrene vil det bedste for deres børn, men kan alligevel havne i et mønster, der er ulykkeligt, og som ender i en ond spiral«. Terapien giver mod til at sætte ord på smerten og at dele erfaringer i en forældregruppe.

Forfatterne behandler familierne med respekt, omsorg og udtrykker en stor klinisk viden. De samler løbende nøgleord op, som kan give inspiration både for behandlere og patienter.

Kampen kan vindes, men der kræves både kundskab, mod og udholdenhed. Bogen afsluttes med forslag til, hvordan man kan arbejde med familiekredsen og forslag til mødetemaer. Der er litteraturhenvisninger og kontaktadresser, som den danske oversætter psykolog Ilse Schegel har tilpasset danske forhold.

Bogen er læseværdig både for behandlere, det sociale netværk og patienter. Den er let læst, godt struktureret og giver både indsigt og inspiration i forhold til en vanskelig patientgruppe.

Bogen skal ikke ses som en faktuel lærebog, men som en indsigtsfuld videregivelse af vigtige erfaringer ud fra nøgleordene - kundskab, samarbejde, indsigt og respekt.

Et lille suk er, at man glemmer de praktiserende børne- og ungdomspsykiatere, som også arbejder med problematikken. Jeg kan varmt anbefale bogen.

Vejle: Kroghs Forlag, 2003.

78 sider. Pris: 149 kr.

ISBN 87-624-0520-9