Skip to main content

Madsen HB. Sundhedsret

♠ Chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Elisabeth Hersby E-mail: ehe@sst.dk

7. maj 2007
2 min.


Udviklingen på sundhedsområdet gennem de seneste år har generelt været kendetegnet ved øget lovregulering. Det gælder først og fremmest i det indbyrdes forhold mellem patienten og sundhedspersonen. I forbindelse med kommunalreformen er der sket ændringer i sundhedsvæsenets opgavefordeling og den sundhedsretlige regulering.

Helle Bødker Madsen behandler i sin bog »Sundhedsret« de grundlæggende regler om sundhedsmyndigheders og sundhedspersoners pligter og patienters rettigheder. Blandt de emner, som behandles, er patientens ret til selvbestemmelse, aktindsigt, fortrolighed, frit sygehusvalg, behandling i udlandet, behandling inden for maksimale ventetider, kunstig befrugtning, svangerskabsafbrydelse og klage og erstatning.

Endvidere behandles autorisationsordningen, reglerne om sundhedsvæsenets organisation, opgavefordeling og tilrettelæggelse. I den forbindelse belyses bl.a. samarbejdet mellem den offentlige og private sundhedssektor og samarbejdet med udenlandske behandlingssteder, herunder de driftsansvarlige myndigheders adgang til på aftalemæssigt grundlag at overlade sundhedsopgaver til udenlandske behandlingssteder.

Det lovgivningsmæssige grundlag er de regler, der trådte i kraft den 1. januar 2007 som led i gennemførelsen af kommunalreformen - bl.a. sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, som har erstattet de individuelle autorisationslove, f.eks. lægeloven.

Bogen er udarbejdet med henblik på undervisningen i kursusfaget Sundhedsret ved kandidatuddannelsen i jura ved Aarhus Universitet, men er yderst relevant også for andre studerende på uddannelser inden for sundhedsvæsenet og for alle, der har deres virke på sundhedsområdet - læger, sygeplejersker, andre sundhedsprofessioner, administrativt personale og brugere af sundhedsvæsenets, der vil orientere sig i de emner, som bogen behandler.

Ikke mindst kapitlerne om patienters retsstilling giver en god og uddybende gennemgang af et regelsæt, som er af grundlæggende betydning i forholdet mellem sundhedspersoner og patienter.

Det er lykkedes at skrive en bog, der giver et bredt funderet overblik over de på visse områder meget detaljerede sundhedsregler. Bogen giver læseren grundlaget for at forstå og vurdere, hvad der foregår i sundhedsvæsenet. Den har en relevant bredde, og juraen er beskrevet i et klart og forståeligt sprog og er gjort vedkommende med afgørelser fra domstolene, Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og ombudsmandsudtalelser.

Bogen har en god indholds- og litteraturfortegnelse, et lovregister og et omfattende stikordsregister, der gør det nemt at orientere sig i bogens indhold.

Jeg kan anbefale bogen til administratorer, praktikere og brugere af sundhedsvæsenet.