Skip to main content

Malleson A. Whiplash and other useful illnesses

M ontreal: McGill-Queen's University Press, 2002. 527 sider. Pris: 49.95 USD. ISBN 0-7735-2333-2 Eva Blach

2. nov. 2005
2 min.

Dette er en bog om modesygdommenes væren og bliven op gennem historien og især de sidste par årtier. Forfatteren lægger stilen ved at dedikere bogen til alle de forsøgsdyr, der har ofret livet i en indtil videre forgæves stræben efter at påvise organiske forandringer bag whiplashsyndromet.

Beretningen strækker sig i tid fra den ældgamle debat om adskillelsen mellem psyke og soma (Descartes 1664 ) til den nyere tids forholden sig til, om somatoforme lidelser er en reinkarnation af begrebet hysteri.

Bogen er bygget op over en samling beskrivelser - set fra forskellige indfaldsvinkler - af verdens største industri - kaldet »Health care«, - der med patienterne som råstoffer bruger og misbruger sygdomsbegreberne for gennem medieskabte epidemier at tilfredsstille egne behov, - godt hjulpet på vej af politiske tendenser, hyperaktive advokater og forretningsfolk - samt vedvarende forvirring omkring definitionerne af en række symptomsyndromer (railway spine , hysteri, neurasteni, kronisk træthed, whiplash, fibromyalgi) - der har det til fælles, at patienterne har vage subjektive klager, sparsomme til manglende objektive fund, pseudovidenskabelige forklaringer, overlappende diagnoser og benægten af psykosocial medvirkende årsagsfaktorer.

Bogen er spækket med eksempler på lødig videnskab såvel som »junk science« og hvordan begge dele benyttes til hver sit formål.

Den giver et lidet flatterende billede af såvel sundhedssektoren som de, der lever og profiterer af sundhedssektoren. Den kan desuden opfattes noget stigmatiserende for patienterne, især kvinderne, da der ikke klart skelnes mellem, om vedkommende er bevidst eller ubevidst medspiller i en manipulation med sygerollen og det »hensigtsmæssige« i udnyttelse af samme.

Alle bliver på een eller anden måde til ofre i en ond cirkel, hvor man ser det, man leder efter, - og det at være rask ikke nødvendigvis er det samme som at føle sig rask.

Der filosoferes over eventuelle prediktorer for disse hyppige brugere af sundhedsydelser, samt hvorfor sygdomsadfærd og matchning mellem behandler og patient kan få vidtrækkende negative konsekvenser.

Bogen er interessant men en noget langtrukken læsning, der giver stof til eftertanke, sund skepsis og diskussion angående fremtidens design af »Health care«.