Skip to main content

Manden og hans indre kvinder. Mand i alle livsaldre Vedfeldt O.

Psykolog Svend Aage Madsen E-mail: svendaage@madsen@mail.dk

4. nov. 2005
2 min.

Med sin bog »Manden og hans indre kvinder« har Ole Vedfeldt skrevet sig ind i en bølge af danske bøger om manden som køn, der er kommet de seneste år: »Mænd på vej«, »Hvordan mand«, »Pikstormerne« og »Den hele mand« er nogle af de titler, som vi sammen med bøger om det moderne faderskab har set. Nu får vi så med Ole Vedfeldts bog et tilskud til diskussionen, på et grundlag forfatteren kalder kybernetisk og jungiansk.Bogen bygger ifølge forfatteren på hans erfaringer fra psykoterapeutisk arbejde, og den er bygget op af dels nogle teoretiske afsnit og dels og især af referater fra og analyser af psykoterapeutiske forløb med to mænd.Bogen indeholder mange spændende og indsigtsfulde betragtninger om, hvordan det at være mand kan rumme mange nuancer og en mere righoldig tilværelse, hvis mandeidentiteten frigøres fra det, som Vedfeldt kalder »nødløsningen«, dvs. en identifikation med de mest rigide og dominerende træk ved mandekønnet. Disse nuancer er for Vedfeldt »de indre kvinder«, dvs. træk af det, som karakteriserer »det kvindelige«. Det er således et opgør med den stereotype mandeidentitet og et slag for et bredere spektrum af måder at være mand på, der er bogens budskab.

Dermed ligger »Manden og hans indre kvinder« på linje med de ovenfor nævnte bøger i tiden. Som sådan er der ikke så meget nyt at hente her. Det særlige ved Vedfeldts bog er den forklaringsmodel, han anvender. For hvor de andre bøger i tiden søger at gøre op med begreberne mandligt og kvindeligt som noget statisk og essentielt, så fastholder Vedfeldt i god jungiansk tradition begreberne mandligt og kvindeligt som nogle arketypiske billeder eller figurer, der én gang for alle er fastlagte i vores kollektive underbevidstheds ursuppe. Dertil kommer, at i den jungianske ramme, som Vedfeldt skriver inden for, er »selvorganisering« snarere end livet i verden og vekselvirkning med omgivelserne drivkraften i menneskets udvikling. Det gør hele den personlige udviklingsproces til en underlig indelukket, dunkel og superprivat sag, og det gør bogen meget lang at komme igennem.

Egentlig er det derfor ikke det mandlige, der er til diskussion i bogen, men hvorvidt der kan hældes mere eller mindre kvindeligt på det mandlige forstået som nogle uforanderlige urprincipper. Denne forståelse gør, at vi egentlig ikke kommer meget videre i forståelsen af kønnet og den moderne mand med denne bog.

København: Gyldendal, 2003.

400 sider. Pris: 299 kr.

ISBN 87-02-01998-1