Skip to main content

Mange resurser blandt pensionisterne

Claus Lundstedt, formand for FPLE-mail:lundstedt@dadlnet.dk

26. mar. 2010
3 min.

INTERESSEKONFLIKTER:Ingen

Nu er det snart tid for den anden generalforsamling i Foreningen af Pensionerede Læger (FPL) i vores korte historie. Det sker i forbindelse med Lægeforeningens årsmøde i Kolding den 23. april 2010. Det har været en lidt svær fødsel med nogle organisatoriske forhindringer, men nu skulle alt være på plads. Foreningen består af godt 2.700 pensionister (alders- og førtidspensionister) samt enkelte udlandsboende ikkeerhvervsaktive medlemmer af Lægeforeningen, i alt omkring 12% af medlemmerne. Man bliver automatisk medlem af foreningen, når man pensioneres fra sin hovedstilling, men der er ikke noget »ekstra« kontingent. Vi har syv repræsentanter i Lægeforeningens repræsentantskab, dækkende alle regioner, og disse syv udgør samtidig FPL's bestyrelse.

Og hvad har vi så foretaget os? Vi forsøger at blande os i de generelle lægepolitiske sager gennem høringssvar og debatindlæg mv. Vi prøver at formidle pensionisternes interesser i Lægeforeningen. Pensionister kan jo fortsat sagtens have en endog fornuftig mening om sundhedspolitik, hospitalsplanlægning, standsspørgsmål, lønninger og pensionsforhold for nuværende og kommende medlemmer.

Mere konkret har FPL fået etableret en jobdatabase i læger.dk., hvor pensionerede læger kan lægge deres CV ind med angivelse af speciale, interessefelter og ønsker til beskæftigelse omfangsmæssigt, tidsmæssigt og geografisk. Vi tror, at der er ikke ubetydelige »skjulte« resurser blandt pensionisterne. Man er jo ikke nødvendigvis arbejdssky, fordi man er pensioneret fra en hovedstilling, og mere end 100 læger ligger nu i jobdatabasen. Et godt tilbud i tider med lægemangel. For tiden er der f.eks. mangel på ansøgere til arbejdet som lægefagligt medlem af det psykiatriske patientklagenævn i Region Hovedstaden. Ved etableringen af jobdatabasen fik vi FAS til at udarbejde et notat om lønninger/vederlag for pensionister, som tager mere eller mindre arbejde

Vi har også sagt, at der i vores medlemsskare kan findes folk, som vil kunne hjælpe til i den lokale mæglerrolle, som det nye patientklagesystem lægger op til. Der er mange pensionister, som har stor erfaring med at behandle klagesager, herunder den vanskelige samtale, som kan forvandle kommunikationsbrist til en fælles forståelse mellem klager og sundhedsvæsen.

I det hele taget er der mange pensionerede læger med deltidsbeskæftigelse som f.eks. censor, vikar i praksis og på sygehuse (bl.a. i Grønland) samt medlem af udvalg, råd og nævn. Flere kunne givetvis hverves, når nu alder i sig selv ikke længere er diskriminerende for arbejde!

FPL har forsøgt at få åbnet Lægernes Pensionsbank også for læger, som ikke er medlem af pensionskassen, foreløbig dog uden held. Vi synes, at det er underligt, at Pensionsbanken med de tilknyttede medlemsgoder, f.eks. boliganvisning, skal være forbeholdt en eksklusiv skare af Lægeforeningens medlemmer. De fleste opfatter vist (som vi) Lægeforeningen og Pensionskassen/-banken som en koncern.

Vi vil gerne kunne arrangere medlemsmøder en gang eller to om året i regionerne og har søgt de økonomiske muligheder herfor i næste års budget i Lægeforeningen. Men det skal understreges, at vi ikke vil prøve at konkurrere med seniorklubberne, der hvor de findes. På den anden side skal det forhold jo ikke udelukke, at vi måske kan finde emner af fælles interesse.

FPL har observatørstatus i Lægeforeningens koordinationsfora i alle regioner og har i den forbindelse tilbudt at finde mentorer for nynedsatte eller udenlandske læger.

Vi har endvidere drøftet lægeetiske problemstillinger for kolleger i Afghanistanmissionen, et emne, som muligvis kommer op på årets lægemøde.

Vi ser frem til et stort fremmøde ved generalforsamlingen.