Skip to main content

Mats Lindberg: Den der dræber fattige…

BLOG - Politikerne gør for lidt. Medierne ligeså. Men vi sundhedsprofessionelle er også forbavsende lidt engagerede i kampen mod samfundets største sundhedsproblem.

24. apr. 2017
5 min.

Vores politikere kunne med et snuptag forlænge vores forventede levetid, mindske den sociale ulighed i sundhed og samtidigt styrke statskassen. Men det sker tilsyneladende ikke. Den lemand, der dræber fattige og rige, men især fattige, får uhindret lov til at vandre videre.

Politikerne er ikke alene. Også vi sundhedsprofessionelle er forbavsende lidt engagerede i kampen mod samfundets største sundhedsproblem. Listen over, hvad man dør af i Danmark, toppes af fire stærkt rygerelaterede sygdomme: iskæmisk hjertesygdom, lungekræft, apopleksi og KOL i nævnte rækkefølge. Lungekræft, som næsten udelukkende rammer rygere, er den sygdom, der koster danske borgere flest leveår før 75 års alderen (SST: Sygdomsbyrden i Dk - sygdomme).

147 organisationer, herunder videnskabelige selskaber, fagforeninger, amter og regioner, kræver i kor en politisk beslutning om, at Sverige skal være røgfrit i 2025 (ligesom Irland allerede har besluttet det).

Alle taler om fedmeepidemien. På fjernsyn ser vi småbuttede mænd, som ved hjælp af konditests, blodprøver og en engageret coach forsøger at spise sundere og bevæge sig mere, mens regionspolitikere ivrigt indgår aftaler med Novo Nordisk Fonden om nye diabetescentre, så der kan sælges endnu mere insulin i ind- og udland. Hvorfor taler vi ikke på samme måde om ”rygeepidemien”, som efter mit bedste skøn sundhedsmæssigt er langt alvorligere?

Forskel mellem Hasseriis og Aalborg Øst

Den første cigaretmaskine blev patenteret i USA i 1880. Godt 100 år senere var mere end 100 millioner mennesker døde af rygning, og WHO frygter, at tobak vil dræbe mere end 1 milliard mennesker i det indeværende århundrede, hvis vi ikke agerer nu! Målt i antallet af dræbte har rygeepidemien allerede for længst overgået Den Sorte Død.

I Danmark er tobak hvert år årsag til 13.600 ekstra dødsfald, mens BMI>30 til sammenligning skønnes kun at forårsage 630 ekstra dødsfald (SST: Sygdomsbyrden i Dk - risikofaktorer). 20 gange flere dør således af rygning end af overvægt! Eller som Gro Harlem Brundtland har formuleret det: ”Tobak er det eneste fuldt lovlige produkt, der dræber halvdelen af brugerne – vel at mærke, når det anvendes efter forskrifterne”.

Med programserien 'En syg forskel' satte Danmarks Radio i maj-juni 2016 fokus på social og sundhedsmæssig ulighed i det danske samfund. Ved at trække sundhedsdata fra 10.000 borgere i henholdsvis velhaverkvarteret Hasseris i Aalborg og det udsatte boligområde Aalborg Øst kunne man se, at indbyggerne i Aalborg Øst har en forventet levealder på 67 år, der svarer til gennemsnitslevealderen i Pakistan, mens en borger i Hasseris i gennemsnit lever i 80 år, svarende til forventet levetid i Sverige. Journalisterne fandt således 13 års forskel i forventet levetid over en afstand på få km.

Hvorfor lever folk længere i Hasseris end i Aalborg Øst? En rapport viser, at rygning forklarer halvdelen af den sociale ulighed i forventet levetid hos mænd og ca. 2/3 af uligheden hos kvinder. Størsteparten af den stigning i social ulighed i dødelighed, der er sket siden 1985, forklares af rygning. De fattige ryger mere end de rige. Underklassen ryger mere end middel- og overklassen. Lavtuddannede ryger mere end højtuddannede. Arbejdsløse og fortidspensionister ryger mere end erhvervsaktive.

På den forkerte side af sundet

Og danskere rygere mere end svenskere… I 2000 arrangeredes en konference om sundhedsforskelle i Øresundsområdet. Kvinder og mænd i København levede 5-7 år kortere end dem i Malmø. Ca. dobbelt så mange døde i lungekræft i København som i Malmø, og andelen af rygere var næsten dobbelt så høj. Det er tilsyneladende sundhedsmæssigt risikabelt risiko at bo på den forkerte side af sundet.

Faktaboks

Fakta

”Tobak er en dræber. Alle ved det. Men ingen gør rigtigt noget effektivt ved det”, skriver vores formand Andreas Rudkjøbing i en leder. Det er sandt, og vi er mange der deler ansvaret. Politikerne har uden tvivl det mest effektive redskab i deres hænder, nemlig at hæve tobaksskatten – som WHO også anbefaler. Danmarks Radio kunne lave spændende udsendelser om mennesker, der kæmper for at befri sig fra nikotinafhængighed i stedet for om buttede mænd, der forbedrer deres kondital. Medierne kunne informere de unge om, at rygning er som at stemple ”social loser” i panden på sig selv, for det ser jo ud til, at det i næste generation overvejende vil være lavtuddannede og arbejdsløse, der ryger.

Lægerne kunne gøre mere

Vi læger kunne blive bedre til at bruge Very Brief Advice (VBA-metoden) for hjælpe patienter væk fra rygningen. Det tager kun 30 sekunder at finde ud af, om patienten ryger, informere om at chancen at lykkes med rygestop er størst, hvis man kombinerer med rådgivning om rygestopmedicin, og henvise de patienter, der ønsker det, til kommunens rygestopkursus.

Vi kan også vælge at angribe den risikofaktor, der dræber flest af vores patienter, politisk. Den svenske forening ”Läkare mot Tobak” blev dannet i 1992 og inspirerede hurtigt andre erhvervsgrupper. Gennem flere år er tobaksmodstanden blandt svenske læger, sygeplejersker, tandlæger, lærere, psykologer og socialrådgivere organiseret i paraplyorganisationen ”Yrkesföreningar mot Tobak”, og 147 organisationer, herunder videnskabelige selskaber, fagforeninger, amter og regioner, kræver i kor en politisk beslutning om, at Sverige skal være røgfrit i 2025 (ligesom Irland allerede har besluttet det).

Den slags initiativer er der endnu større behov for i Danmark! Hvornår får vi et ”Danske Læger mod Tobak” at se, og hvornår lanceres ”Tobacco Endgame, Denmark”?