Skip to main content

Mats Lindberg: Find arbejdsglæden i Grønland

BLOG - Jeg er lige kommet hjem fra en måneds klinisk arbejde i Grønland. Her genfandt jeg glæden ved klinisk arbejde. Hvad var det egentlig, der tiltalte mig?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
15. aug. 2017
3 min.

Jeg er lige kommet hjem fra en måneds klinisk arbejde i Grønland. Her genfandt jeg glæden ved klinisk arbejde. Hvad var det egentlig, der tiltalte mig?

Var det de anderledes kliniske opgaver? I Grønland er man nødt til at tage hensyn til de geografiske forhold; de specifikke kompetencer hos de læger, som bemander sygehusene lige nu, og det ressourceforbrug, som transporterne medfører. Hvor hurtigt skal en ældre patient med åben underbensfraktur transporteres til Nuuk for at opereres? Skal en kvinde med ekstrauterin graviditet på et mindre nabosygehus uden mulighed for operation helikopterflyves til os, eller skal vores kirurg flyves til det andet sygehus? Kan en i forvejen lungesyg kvinde med pneumothorax klare en bådtur på to-tre timer til vores sygehus for at få lagt dræn? Kan vi selv fjerne noget osteosyntesemateriale ved knæet, eller skal patienten vente på et specialistbesøg fra Nuuk?

At få lov til at opleve et andet sundhedssystem, andre slags patienter og en anden kultur giver nye perspektiver og idéer, der kan bruges til at forbedre hverdagen derhjemme.

Var det det gode samarbejde? Vi var et lille team af fem-seks læger fra forskellige specialer. Ingen af os kunne det hele, men ved at spørge hinanden til råds, og i samarbejde med sygehusets øvrige medarbejdere, kunne vi altid finde en god løsning. Vi var alle nødvendige brikker i et overskueligt puslespil.

Faktaboks

Fakta

Var det den gode ledelse? Den ledende regionslæge var altid synlig og til stede. Han brugte ikke floskler som ”min dør står åben”, men han stod som regel fysisk der, midt iblandt os! Han ledede alle konferencer, introducerede os, varetog sin del af det kliniske arbejde, og uanset tidspunkt på døgnet kunne man spørge ham om råd. Han var fantastisk god til at vise medarbejderne opmærksomhed. Enhver nyansat læge, tolk, sekretær eller medicinstuderende fik at vide, at han var meget glad, fordi de var kommet.

Var det de velfungerende IT-systemer? Cosmic kendte jeg hjemmefra, men i Grønland var det hurtigere og smartere opbygget, end jeg var vant til hjemmefra. Røntgensystemet, lab-systemet og alle kvitteringsfunktioner var fint integreret. Hvis man loggede på en ny computer, startede man automatisk der, hvor man senest havde arbejdet ved en anden computer.

Eller var det bare afvekslingen? At få lov til at opleve et andet sundhedssystem, andre slags patienter og en anden kultur giver nye perspektiver og idéer, der kan bruges til at forbedre hverdagen derhjemme. En slags tænkepause fra den normale trummerum. Hvorfor ser vi ikke oftere et samarbejde mellem grønlandske og danske sygehuse, så medarbejdere frivilligt kunne bytte plads i en måned eller så hvert andet eller tredje år? Jeg tror, det ville være til stor gavn for begge parter. Nogle vil måske finde julemanden i Grønland, men flere vil finde arbejdsglæden.

Hvis du også har arbejdet som læge i Grønland – så skriv om dine oplevelser nedenfor.