Skip to main content

Mavesår og Centyl med kaliumklorid

♠ Alment praktiserende læge Hans Moltke, Rødovre, E-mail: p013307_hhm@darwin.dk

7. apr. 2009
2 min.

En af mine patienter gjorde mig for nylig opmærksom på, at der på indlægssedlen står: tag ikke Centyl med kaliumklorid hvis du har mavesår eller forsnævringer i mave-tarm-kanalen.

Til min overraskelse står det samme i Medicin.dk under kontraindikationer. Jeg ringede til Leo Pharma A/S og fik den besked, at det var på grund af kaliumindholdet. Ved opslag på Centyl og på Kaleorid hver for sig er der ikke nævnt mavesår som kontraindikation, men under bivirkninger af Kaleorid står der: Gastrointestinale gener kan forekomme. Meget sjældent ulceration ved høj lokalkoncentration i mave-tarm-kanalen.

Mine lægekolleger mener, at det er en fejl at anføre det som kontraindikation. Er det en fejl?

> Svar:
Overlæge Knud Rasmussen, Medicinsk Afdeling, Sygehus Nord, Roskilde. E-mail: kra@regionsjaelland.dk

Peroralt kaliumtilskud er blevet associeret med øsofageale ulcerationer, strikturer og gastritis [1-4], og det er en velkendt klinisk observation, at en del patienter, der får peroralt kaliumtilskud i form af tabletter, får mavesmerter.

Det er derfor rimeligt at advare, som det er gjort under bivirkninger ved Kaleorid. Man kan altid diskutere, hvor hyppig og alvorlig forekomsten af en bivirkning skal være, før man kalder det en kontraindikation.

Kaliumtilskud i form af tabletter kan ofte undgås ved diætetiske foranstaltninger [5]. En middelstor banan indeholder 12 mmol kalium svarende til en Kaleoridtablet, også juice, frisk frugt og kaffe indeholder meget kalium.

Interessekonflikter: Knud Rasmussen har gennem de seneste seks år mod mindre honorarer skrevet artikler på en hypertensionshjemmeside for Boehringer-Ingelheim.


Referencer

  1. Pemberton J. Oesophageal obstruction and ulceration caused by oral potassium therapy. Br Heart J 1970;32:267-8.
  2. Stanley A, Eade O, Hardwick D. Oesophageal ulceration secondary to potassium tablets. Scott Med J 1994;39:118-9.
  3. Lambert J, Newman A. Ulceration and stricture of the esophagus due to oral potassium chloride (slow release tablet) therapy. Am J Gastroenterol 1980;73:508-11.
  4. McLoughlin J. Effects on upper gastrointestinal mucosa of three delivery systems of potassium as supplement to frusemide administration. J R Soc Med 1985;79:459-62.
  5. Hainsworth AJ, Gatenby PA. Oral potassium supplementation in surgical patients. Int J Surg 2008:6;287-8.