Skip to main content

Medicin.dk's svar til kronik om Promedicin: Ikke registrerede indikationer er tydeliggjort

På redaktionens vegne, Henrik Friis, redaktør (nu ansvarshavende) gennem 20 år
På Fagligt Forretningsudvalgs vegne, Kim Brøsen, formand for Fagligt Forretningsudvalg siden 1997
E-mail: info@lif.dk

interessekonflikter: ingen

22. nov. 2013
2 min.

Svar til kronikken side 2968

Medicin.dk, som tidligere hed Lægemiddelkataloget, udkom første gang i 1976 og har lige siden været danske lægers og andre sundhedsprofessionelles foretrukne opslagsværk, når det drejer sig om medicin. Aktuelt er der 50 mio. sidevisninger pr. år, hvilket sammenholdt med gentagne brugertilfredshedsundersøgelser bekræfter, at medicin.dk er et gennemtroværdigt og yderst anvendeligt beslutningsværktøj.

Medicin.dk finansieres af lægemiddelindustrien og Danske Regioner og har fra starten været redigeret efter armslængdeprincippet, som indebærer, at producenterne ikke har direkte indflydelse på teksten. Den uafhængige redaktion er ansat af Fagligt Forretningsudvalg, som består af formanden for Lægevidenskabelige Selskaber, lederen af Institut for Rationel Farmakoterapi under Sundhedsstyrelsen, en professor i human farmakologi samt to professorer, hvoraf en er speciallæge i klinisk farmakologi, og en er klinisk farmaceut. De 129 forfattere og 153 referenter udpeges direkte af de videnskabelige selskaber.

Det første udkast til præparatteksterne skrives af en af sekretariatets farmaceuter med produktresuméet (SPC) som væsentligste kilde. Udkastene rettes til af forfatter, referent, specialforfattere (graviditet og amning hhv. interaktioner og forgiftning), og producenten får lov at kommentere. Afslutningsvist godkendes teksten af to medlemmer fra redaktionen. I modsætning til Jeppe Bennekou Schroll anser vi ikke SPC’er for at være specielt velegnede som lægemiddelinformation. De er ofte uoverskueligt lange og indbyrdes modstridende. For alle eventualiteters skyld er der dog et link til SPC ved hvert præparat.

Forfatterne skal tage stilling til, hvilket præparat der skal foretrækkes, og hvis mere end ét er nævnt og ved terapeutisk ligeværdighed, anbefaler vi det billigste. For alle forfattere og referenter er der sat link til Sundhedsstyrelsens liste over lægers interessekonflikter.

Medicin.dk har altid haft det princip, at vi også omtaler indikationer, som ikke er officielt registrerede. Vi informerer også, når der efter vores vurdering enten er tale om en sparsom dokumentation for en registreret indikation, eller om brugen er obsolet.

Indtil for nylig var de ikkeregistrerede indikationer nævnt sammen med de registrerede, og det kunne give anledning til kritik. Derfor har vi valgt at tydeliggøre dem, og vi har bedt forfatteren om i de indledende afsnit at forklare, hvorfor de er inkluderede, samt at angive referencer.

Vi anser det fortsat for at være god lægemiddelinformation, når mindst to eksperter, det vil sige en forfatter og ofte mere end en referent, er enige i omtalen af ikkeregistrerede indikationer, obsolet brug af lægemidler samt præparatvalg.

Vi vil gerne invitere Jeppe Bennekou Schroll til at møde redaktionen, såfremt han ønsker at få uddybet de redaktionelle principper.