Skip to main content

Medicinens historie i Sønderjylland - en ny forening har set dagens lys

Alment praktiserende læge Johannes Brix, Aabenraa, E-mail: jbrix@dadlnet.dk

27. mar. 2006
2 min.

Med nedlæggelsen af de hidtidige lægekredsforeninger og etableringen af de nye lægekredsforeninger pr. 1. januar 2006 er der sket betydningsfulde ændringer i Lægeforeningens struktur. Sønderjyllands Lægekredsforening, der først blev dannet i den nuværende form i 1933, har som en af de få lægekredsforeninger siden 1976 haft et medicinhistorisk udvalg.

Formålet med dette udvalg har været at samle og beskrive udviklingen i Sønderjylland gennem tiderne såvel i praksis som på sygehusene. I historisk kontekst er det især udviklingen i hertugdømmerne og den tyske tid indtil 1920, der har været afvigende fra udviklingen i Danmark. Udvalget har gennem årene haft et noget skiftende aktivitetsniveau men dog vist sig at være levedygtigt og forbavsende aktivt på mange områder.

I den sidste fase af udvalgets eksistens har Tage Grodum udarbejdet en registrant omfattende samtlige praktiserende læger i Sønderjylland. Denne publikation er sendt ud til alle medlemmer af den sønderjyske lægekredsforening. Desuden har Tage Grodum & Andreas Johannsen i fællesskab udarbejdet en registrant over samtlige speciallæger, der har virket i amtet. Hermed er der skaffet et overblik over de læger, der har virket i det sønderjyske område fra 1500-tallet og indtil nu, hvor amtet bliver nedlagt ved årsskiftet 2006/2007.

I medicinhistorisk udvalg har man længe måttet se i øjnene, at etableringen af Lægekredsforeningen for Syddan-mark ville medføre, at medicinhistorisk udvalg blev nedlagt. Man har derfor i nogen tid drøftet forskellige muligheder for at fortsætte arbejdet med udgangspunkt i det nuværende sønderjyske område. Resultatet af disse drøftelser blev, at man ville stifte Medicinhistorisk Forening for Sønderjylland.

Foreningens formål er med udgangspunkt i Sønderjyllands historie at udbrede kendskabet til landsdelens medicinhistorie. Endvidere at indsamle effekter og arkivalier, der beskriver landsdelens historie.

Som medlemmer vil læger og disses ægtefæller samt deres efterladte kunne optages. I denne sammenhæng har det været meget magtpåliggende for udvalget at pointere, at man ikke i denne sammenhæng har nogen intentioner om at være konkurrent til de eksisterende medicinhistoriske selskaber, udvalg eller foreninger - tværtom ønsker foreningen et samarbejde. Dette gælder naturligvis især i det sønderjyske, hvor man ønsker at fortsætte det tætte samarbejde med Medicin historisk Museum på Sønderborg Sygehus.

Endvidere vil man tilstræbe et samarbejde med interesserede læger syd for landegrænsen. Foreningen holdt sin stiftende generalforsamling den 2. november 2005, hvor vedtægterne blev vedtaget og en bestyrelse valgt.

Det er vores håb, at vi med de aktiviteter, som foreningen agter at initiere, vil kunne formå læger til at melde sig ind i foreningen og derigennem være med til at sikre kulturarven og fremme interessen for fagets historie i landsdelen.