Skip to main content

Medicinsk Museion: vor kulturarv er i fare!

Konsulent/gæstekurator Mogens S. Norn, Medicinsk Museion 1989-2005

16. jan. 2006
2 min.

Medicinsk-Historisk Museum i Bredgade, København, har fået nyt navn for at markere en væsentlig fornyelse: tag og facader er renoveret, og målsætningen nøje beskrevet [1, 2]. Desværre er Museions leder Frank Allan Rasmussen pr. 1. januar 2006 udnævnt til leder af Frederiksværk Museum, og de otte ulønnede konsulenter/gæstekuratorer i forskellige medicinske specialer er opsagt fra samme dato. Dette betyder, at kun ganske få medicinere (læs: læger, farmaceuter, tandlæger etc.) fortsat er knyttet til museet (tre gæsteforskere, tre medicinstuderende blandt ti omvisere) mod 30-40 af anden uddannelse. Der er ansat en museumsinspektør, som er ph.d., historiker, en registrator, som er historiker, og en akademisk konservator.

Gæstekuratorerne har beskrevet og registreret genstande i samlingerne ud fra lægelig vurdering, og denne kuratering er langtfra afsluttet. Ledelsens begrundelse for afskedigelsen er falsk; den egentlige begrundelse kan vi kun gisne om.

Museions målsætning er nu ifølge fagets professor og leder af Medicinsk Museion, Thomas Söderqvist: biomedicin efter 1955 [3, 4]. Emnet er interessant, men prioriteringen betyder, at vor kulturarv er i fare. Museion-samlingerne er opbygget af medicinere gennem et par hundrede år. De er globalt enestående og vidner om dansk kulturindsats gennem tiderne. Det meste af samlingerne kommer nu på magasin, forhåbentlig under betryggende forhold - og tilgængelig for videnskabeligt interesserede? Økonomisk og fagmæssig støtte er nødvendig!

Nuværende prioritering giver anledning til bekymring. Vil vor kulturarv forsvinde? Gå til grunde for at tilfredsstille en kortsigtet publikumssucces med udstilling af tekniske fremtidsvisioner på bekostning af lægekunstens udvikling i Danmark?

Hvem vil sikre vor medicinske kulturarv?


Referencer

  1. Medicinsk Museion for refleksion over sundhed og sygdom, fødsel og død. Handlingsplan 2003-2007 for vidensområdet medicin, kultur, historie. Københavns Universitet, 2003.
  2. Medicinsk Museion. Formidling, publikumsfaciliteter og nye udstillinger. Forskning, undervisning, kulturarv. Københavns Universitet, 2003.
  3. Söderqvist T. Sundhedsvæsenet og samtidshistorie. Ugeskr Læger 2005;167:4723.
  4. Söderqvist T, Mordhorst C, Rasmussen FA. Den nye biomedicin på museum. Ugeskr Læger 2005;167:4753-5.