Skip to main content

Medicinudgifternes himmelflugt

Paul Bundgaard, formand for Danmarks Apotekerforening

1. nov. 2005
3 min.

I lederen i Ugeskrift for Læger den 14. juli 2003 har Jørgen Lassen sat fokus på medicinudgifterne. Jeg læste lederen med stor interesse. De stigende medicinudgifter er et meget vigtigt emne. Og jeg er helt på linje med Jørgen Lassen, når han understreger, at vejen til at tøjle medicinudgifterne blandt andet går via øget samarbejde mellem lægerne og amterne. Men hvad med at invitere apotekerne med?

Vi bidrager også meget gerne til samarbejdet. Vi har regnet på nogle forskellige forslag, der kan føre til forholdsvis stor besparelse og forenklinger i ordinationerne. Her er et par af dem, vi allerede tidligere har meldt ud:

Som reglerne er i dag, giver sygesikringen tilskud ud fra en referencepris, som blandt andet afhænger af en EU-gennemsnitspris på et givent lægemiddel. Det betyder, at sygesikringen i en lang række tilfælde giver et tilskud, som er højere end prisen på det billigste lægemiddel i substitutionsgruppen. Systemet blev indført til gengæld for, at industrien lovede at bringe lægemiddelpriserne i Danmark på linje med resten af EU. Omkostningen ved at give det højere tilskud er imidlertid vokset kraftigt, og vi mener, at det nu er tid til at forlade det system.

Sidst vi regnede på forslagets besparelsespotentiale kom vi frem til, at ændringen vil føre til en samlet besparelse på 221 mio. kr. Den offentlige sygesikring sparer 150 mio. kr., og patienterne sparer 71 millioner. Besparelsen nås vel at mærke uden behandlingsmæssige problemer for patienter - så hvad venter vi egentlig på?

Med ændringen af Apotekerloven i 2001 fik apotekerne mulighed for at tilbyde maskinel dosisdispensering. Hermed er der mulighed for både at sikre en bedre medicinefterlevelse hos patienterne og for at nedbringe medicinudgifterne. Den lavere medicinudgift opstår dels, fordi der altid pakkes ud fra billigste tabletpris, dels fordi der i forbindelse med opstart af dosisdispensering sker en systematisk gennemgang af patientens samlede medicinering.

Når udgiften til at udføre dosisdispensering er trukket fra, kan man beregne en nettobesparelse på 146 mio. kr. Besparelsen fordeler sig med 104 mio. kr. til Sygesikringen (amterne), 14 mio. kr. til kommunerne og 28 mio. kr. til patienterne. Beregningerne bygger vel at mærke på oplysningerne i bemærkningerne til lovforslaget. En af forudsætningerne er, at omkring 100.000 danskere får dosispakket deres medicin. Der er stadig meget langt, til vi når det niveau. Men der er som sagt både compliance og besparelser i dosispakningen - så her er da et konkret samarbejdsprojekt for apoteker og læger.

Lad mig foreslå Jørgen Lassen at følge den spændende leder op med et konstruktivt samarbejde mellem vore to foreninger. Vi kan diske op med flere gode eksempler og regnestykker på mulige samarbejdsprojekter med både direkte økonomiske besparelser og forbedret compliance. Skulle vi ikke i fællesskab gøre en indsats for, at den knækkede kurve for medicinudgifternes himmelflugt fortsætter nedad?

SVAR