Skip to main content

Menneskets ernæring. 3. udg.

Lektor, overlæge Jens Rikardt Andersen E-mail: jra@life.ku.dk Interessekonflikter: Ingen

26. nov. 2010
2 min.

Forfattere: Astrup A, Bügel S, Dyerberg J et al Forlag: København: Munksgaard Danmark, 2010

SIDER: 624

Pris: 558 kr.

ISBN:

978-8762-8088-43

BOGANMELDELSE

Bogen er udkommet siden 1997 og har i hele perioden været den foretrukne lærebog i human ernæring på en lang række uddannelser i Danmark. Det vil den helt sikkert fortsætte med at være. Mange af forfatterne er de samme, men der er skiftet ud og moderniseret med nye kapitler om bl.a. tarmens mikrobiota og immunsystem, ændringer i næringsstofindhold ved forarbejdning af fødevarer, økologi, allergi, lovgivning, ny nordisk kost og sociale aspekter samt omarbejdelse af kapitler om næringsstofanbefalinger.

Alt sammen ændringer, der øger bogens værdi som lærebog, og som samler de nye tendenser i tiden op.

Der er mange forfattere, og dermed bliver bogen noget ujævn i kvalitet og niveau. Enkelte kapitler rummer også meget store niveauspring, formentlig fordi de er skrevet af flere forfattere, men der er også en del kapitler af meget høj kvalitet både pædagogisk og indholdsmæssigt.

Endeligt er der tilføjet to meget politiske (ikke politologiske) og personlige kapitler, og det kan bestemt diskuteres, om sådanne øger bogens værdi i uddannelsessystemet, specielt da de ikke afspejler regeringens eller ministeriers holdninger i genkendelig grad. Det er usædvanligt, men modigt at afprøve et sådant princip. Man kunne evt. anvende sådanne oplæg som diskussionsoplæg i undervisningen.

Alt i alt er bogen kommet styrket ud af revisionen, og den kan fortsat anbefales som lærebog i human ernæring på en lang række uddannelser.