Skip to main content

Mini Oxford Handbook of Clinical Medicine - seventh edition

♠ Reservelæge Mikkel Brabrand E-mail: mikkel@brabrand.net

3. sep. 2008
2 min.


Siden midten af 1980'erne har Oxford University Press udgivet Oxford Handbook of Clinical Medicine. Bogen har siden sin første udgivelse været tiltænkt medicinstuderende og de yngste læger og er udgivet med begrundelsen ». . . we wrote this book, not because we know so much, but because we know we remember so little«.

Bogen er inddelt i 21 kapitler. De første tre kapitler dækker mere almene emner som arbejdet som læge, hvordan man tackler (især for yngre læger) svære problemstillinger som samtaler med pårørende og den døende patient, den typiske objektive undersøgelse samt symptomer og deres mest almindelige årsager. De næste ti kapitler gennemgår de medicinske sygdomme på klassisk håndbogsmaner. Herefter følger et kapitel med de hyppigste kirurgiske problemstillinger efterfulgt af seks kapitler omhandlende en kort introduktion til epidemiologi, klinisk kemi, sjældne syndromer, radiologi (nyt), referenceintervaller og praktiske procedurer. Slutteligt er der er meget omfattende kapitel dækkende akutte medicinske tilstande.

Teksten i bogen er meget lille i størrelse. Heldigvis er der valgt en letlæselig skrifttype, men bogen er ikke for folk med nedsat syn. Omvendt indeholder bogen et væld af illustrationer og billeder, som kompletterer teksten flot, især hæmatologikapitlet er godt illustreret. Bogen udmærker sig ved at være meget anvendelig for yngre læger. Man fornemmer, at fokus hele tiden er på at bidrage med information, som især er relevant for denne gruppe. Ofte er der flowdiagrammer, »approach to the patient with . . .«-sider og fokus i teksten på »hvad gør du, hvis«, og dette er absolut bogens stærkeste side! Bogen er udstyret med et omfattende register. Referencer er der ikke levnet plads til, men til gengæld er der henvisning til Oxford University Press' hjemmeside, hvor de fulde referencer kan findes.

Bogens største svaghed er naturligvis, at den er engelsk og dermed bygger på andre behandlingstraditioner end vores. Dette er tydeligst inden for antibiotikabrug, men afspejler sig også i eksempelvis kardiologien, hvor clopidogrel ikke anbefales rutinemæssigt ved akut myokardieinfarkt.

Generelt er dette en virkeligt god, anvendelig bog for læger (eller kommende læger) først i deres karriere. Den er lille og handy men indeholder alligevel et væld af relevante informationer. Bogen kan kun anbefales herfra, og den kan med fordel anvendes i en PDA-udgave.