Skip to main content

Mobilt akutteam er et af de bedste bud

♠ Overlæge Lone Musaeus Poulsen, Intensivt Afsnit, Sygehus Nord, Køge. E-mail: Lone@dadlnet.dk Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Dansk Selskab for Intensiv Terapi og Udvalget for Intensiv Medicin

24. okt. 2008
2 min.

Den ledsagende leder [1] til statusartiklen af Petersen et al [2] viser meget tydeligt, at man kan se på en sag fra helt forskellige perspektiver. I dette tilfælde et strikt naturvidenskabeligt. Den nationale tilgang til emnet - repræsenteret ved Operation Life [3] - er af en mere organisatorisk art. Det kan være vanskeligt at nå konsensus fra vidt forskellige udgangspunkter.

Bl.a. Fuhrmann et al [4] har imidlertid påvist, at der er et problem med observation og behandling af patienter på sygehusafdelinger, hvilket også har en betydelig konsekvens i form af øget dødelighed. Årsagssammenhængen er formentlig multifaktoriel og løsningen ligeså.

Mobilt akutteam (MAT) repræsenterer et logistisk system, som systematiserer tværfagligt samarbejde og uddannelse i observation og behandling af akutte tilstande og vil alt andet lige medføre et kvalitetsløft for de involverede afdelinger. Men andre forhold som kapaciteten på intensivmedicinske og intermediære afdelinger må også inddrages i helhedsbetragtningen. Hvis organisationen ikke evner at tage tilstrækkeligt vare på de patienter, som MAT identificerer, reduceres effekten tilsvarende. MAT adresserer kun indirekte kapacitetsproblematikken.

Endelig udgør den gruppe af patienter, hvis akutte tilstand ikke erkendes af personalet, et særskilt problem. Ifølge Fuhrmann et al er der tale om en betragtelig gruppe på ca. 10% af en hospitalspopulation. MAT hjælper kun de patienter, hvis behov er blevet erkendt. Hvilke årsager ligger gemt her?

Emnets natur er ikke egnet til randomiserede studier [5], men de mange ubesvarende spørgsmål og den multifaktorielle problemstilling fordrer fortsat forskning. Som status er i dag, er MAT et af de bedste bud på håndtering af akut påvirkede, indlagte patienter. Men set i lyset af den omfattende organisatoriske påvirkning og det hermed forbundne resurseforbrug ved etablering af systemet vil det kun være rimeligt at dokumentere effekten.


Referencer

  1. Løfgren B, Krarup NH. Mobilt Akut Team - redder ikke liv. Ugeskr Læger 2008;170:2659.
  2. Petersen JA, Bunkenborg G, Lund C. Mobilt akutteam. Ugeskr Læger 2008;170:2661-3.
  3. www.patientsikkerhed.dk/Operation_Life (juni 2007).
  4. Fuhrmann, Lippert A, Perner A et al. Incidence, staff awareness and mortality of patients at risk on general wards. Resuscitation 2008;77:325-30.
  5. DeVita MA, Bellomo R. The case of rapid response systems: are randomized clinical trials the right methodology to evaluate systems of care? Crit Care Med 2007;35:1413-4.