Skip to main content

Motion - og lidt talgymnastik

Henrik Kahr Mathiesen, Christianshavn. E-mail: henrikm@drcmr.dk

29. nov. 2005
2 min.

I Ugeskr Læger 2005;167:3900 kunne man fornøje sig med praktiserende læge Knud Jacobsens kommentar til gevinsten - eller manglen på samme - ved dagligt at motionere en halv time. Knud Jacobsen konkluderede på baggrund af et lidt besynderligt regnestykke, at man »får den samme tid lagt til i den sidste ende«, som man »spilder nu« ved at motionere. Men denne konklusion bygger på regnefejl.

Hvis vi blot ser på de primære tal, som Knud Jacobsen benytter i sit indlæg, og ikke andre gunstige effekter af motion, ser regnestykket sådan ud: En halv time om dagen fra 30-års-alderen til 70-års-alderen er omkring 7.300 timer (40 år x 365 dage/år x 0,5 time/dag); 2,4 år er 21.024 timer (2,4 år x 365 dage/år x 24 timer/dag). Man får altså 13.724 timer ekstra for sit besvær. Der er ingen ældre, der kan sove så meget på 2,4 år, og de færreste forventer vel, at pensionsalderen hæves til mere end 70 år - trods alt? Endelig kan regnestykket, som antydet af Knud Jacobsen, blive endnu mere favorabelt - og simpelt - hvis man dyrker motion, der er sjovt. Så scorer man de 2,4 år som ren gevinst.

En vigtig del af vores arbejde bør være forebyggende, og selv om det er vigtig at møde sine patienter med forståelse og humor - og forskningen med skepsis - er det vores pligt ikke at vildlede vores patienter med direkte fejlagtige informationer. En lignende unuanceret argumentation kunne anvendes til at hæve fartgrænserne til 200 km/t, så vi kunne komme hurtigere hjem til familien, eller bare opfordre patienterne til generelt at »leve livet hurtigt«, så de nåede noget mere. Det er ikke vores opgave. Jeg vil derfor opfordre til ikke at benytte Knud Jacobsens argumentation over for patienterne men blot tage det, som det var - et sjovt indlæg.

Når det er sagt, vil jeg sikkert tage bilen på arbejde i morgen. Ikke på baggrund af svagt funderede dårlige undskyldninger, men simpelthen fordi jeg indimellem er lidt for mageligt anlagt. Og det bør jeg ændre på.