Skip to main content

Motion på recept. Motion som behandling Pedersen BK

Forskningsleder, sociolog og sygeplejerske Lis Adamsen E-mail: bente@ucsf.dk

7. nov. 2005
2 min.

I »Motion på recept. Motion som behandling« præsenteres en række sygdomme, hvor der er videnskabelig dokumentation for, at fysisk træning er virksom som behandling. Bogen supplerer forfatterens tidligere udgivelse »Recept på motion. Motion som forebyggelse«. Det er forfatterens ambition at formidle viden om fysisk træning som behandling af en række sygdomme: astma, depression, diabetes, hjertesygdom, rygerlunger, kræft etc. I samarbejde med cand.scient. Morten Zacho præsenteres instruktive og effektive træningsprogrammer. Bogens primære målgrupper er patienter og pårørende.Bogen er inddelt i 32 kapitler. Fem kapitler beskriver konceptet »Motion på recept«. De følgende syv kapitler giver indblik i musklen som stofskifteorgan og mekanismerne bag forskellige træningsformer. Centrale begreber, principper og målemetoder i relation til kredsløbs- og styrketræning gennemgås. I bogen introduceres styrketræningsprogrammet: »Ti ´ To ´ Tolv«, der indeholder Ti øvelser af muskelgrupperne. De To henviser til antallet af sæt, som forfatteren anbefaler, de Tolv henviser til antal gentagelser. Øvelserne er illustreretved fotos. Den enkelte kan herved opnå en funktionel styrkefremgang samt bedring af stofskiftet. Programmet kan udføres i motionscentre, i hjemmet eller i sygesengen.

Tyve kapitler omhandler forskellige sygdomme og beskriver sygdomsmekanismer, udbredelse samt træning som forebyggelses- og behandlingsstrategi. For hver sygdom anbefales et træningsprogram, ligesom der redegøres for potentielle fysiologiske virkninger og forsigtighedsregler. Forfatteren har desuden valgt at interviewe fire patienter om, hvilken indflydelse træning har haft på deres hverdagsliv.

Samlet set vil bogen være værdifuld, lærerig og informativ for patienter og pårørende. Det er lykkedes for forfatteren at videreformidle betydelig videnskabelig viden på en lettilgængelig facon. Især beskrivelser og illustrationer af træningsprogrammerne bør eksplicit fremhæves. Programmerne er letforståelige og umiddelbart realiserbare selv for den svært syge patient. Patientfortællingerne kan fungere som inspirationskilde for andre patienter, og dermed understøtte såvel motivation som handlekompetence. Blandt patienter i dag er et udbredt ønske om at handle aktivt over for egen sygdomssituation; at kunne realisere træning under og efter bela-stende behandlingsforløb vil give patienter et værdifuldt redskab til aktivt at medvirke til at øge egen livskvalitet. Bogen er desuden velegnet for de traditionelle sundhedsprofessionelle faggrupper i sygehusregi, men har tillige sin berettigelse blandt de praktiserende læger, hjemmesygeplejersker og hjemmehjælpere, som har den direkte og kontinuerlige kontakt til de fleste af de patientgrupper, bogen omhandler.

København:

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2005.

272 sider. Pris: 199 kr.

ISBN 87-17-03709-3