Skip to main content

Når erhvervsevnen er varigt nedsat

Socialkonsulent Solvejg Høj, Dansk Landbrugsrådgivning. E-mail: soh@post.tele.dk

31. okt. 2005
2 min.

Selvstændige og lønmodtagere har muligheder for kompensation, når erhvervsevnen er varigt nedsat. Problemet for den enkelte kan være, at rådgivningen skal hentes hos forskellige offentlige instanser.

Dansk Landbrug styrker samarbejdet med kommunerne - til gavn for selvstændige og ansatte i landbrugssektoren.

Arbejdsformidlingen kan bevilge personlig assistance til aflønning af den arbejdskraft, der købes til erstatning for de opgaver, en handicappet person ikke kan udføre. Der kan betales op til 37 timers assistance pr. uge. Timeprisen for den købte arbejdskraft er cirka 100 kr. pr. time. Faktisk kan Arbejdsformidlingen også bevilge arbejdsredskaber som støtte til fastholdelse af erhvervet.

Kommunen administrerer et regelsæt, som kan bevilge hjælpemidler/arbejdsredskaber og desuden arbejdsprøve i forhold til andre erhvervsmuligheder. Ligeledes når det drejer sig om revalidering. Hvis erhvervsevnen varigt er nedsat med over 50% i ethvert erhverv, træder reglerne om fleksjob i kraft. En person i fleksjob kan også bevilges arbejdsredskaber og personlig assistance.

Kommunerne bevilger via interne teambeslutninger. Der indhentes lægeerklæringer, og lægekonsulenten er på sidelinjen, når det drejer sig om lovens tekst i forhold til den konkrete persons fysiske og psykiske formåen i forhold til arbejdsmarkedet.

Arbejdsformidlingen er knap så grundig i udredningsarbejdet omkring borgerens helbred. Det er tilstrækkeligt, at egen læge dokumenterer, at der er tale om en varig lidelse. Handicapkonsulenten, som suverænt bevilger personlig assistance, skal have vished for, at der søges hjælp i et job, hvor handicappet ikke forværres ved fortsat beskæftigelse. Ingen lægesagkyndig ser egen læges udtalelse til Arbejdsformidlingen. Signatur, diagnose og ordene »varig lidelse« er centrale i forhold til bevillingen, som typisk fornys hvert år.

Efterfølgende skal der formentlig justeres i forhold til en a-kasse. En efterlønsordning kan bevares, men det vil f.eks. efter bevilling af fleksjob være Fleksydelseskontoret, som administrerer de indbetalte beløb. De respektive fagforeninger involveres i forhold til bevilling af fleksjob.

Mange har desuden et mellemværende med endnu flere samarbejdspartnere: Forsikringsselskaber og pensionskasser.

Gennem et flerårigt projekt med finansiering fra satspuljemidlerne opdaterer Dansk Landbrug samtlige konsulenter ansat under Landboforeningerne til at kunne yde den brede rådgivning. Formålet er at sikre landbrugeres fastholdelse i erhvervet.

Der er udarbejdet pjecer om mulighederne, når erhvervs-evnen nedsættes. Landet over afholdes informationsmøder med samarbejdspartnerne i kommuner, Arbejdsformidlingen samt hospitaler og (stats)amter. Formålet er at opbygge et konstruktivt samarbejde - til gavn for personer med nedsat erhvervsevne.

Det kan være vanskeligt at overkomme helbredsproblemer, jobfastholdelse og samtidig søge ny viden om de mange muligheder, der foreligger i det sociale sikkerhedsnet.