Skip to main content

Når idræt gør ondt - skader, smerter, stress.

1. nov. 2005
2 min.

Bogen beskæftiger sig med grænseområdet mellem psykologi, behandling af idrætsskader og smerte i forbindelse med idræt og er skrevet af en tidligere elite-idrætsudøver og uddannet psykolog, som igennem flere år har beskæftiget sig med dette emne. Bogen afdækker på ganske glimrende vis det faktum, at psykologien har en væsentlig betydning for, hvordan idrætsskader håndteres og udvikler sig, og der er nogle gode beskrivelser af, hvordan smertens udtryk viser sig, hos udøvere som har smerten som en næsten daglig tilstedeværende ting, f.eks. inden for eliteidræt og eliteballet. Bogen er også ganske fremragende hvad angår holdningerne omkring at bibringe udøverne en større selvforståelse og selvdisciplin, og bogen baserer sig på nogle af forfatteren gjorte undersøgelser, som dels beskæftiger sig med det antal idrætsudøvere, som er fulgt i forbindelse med deres idrætsskader og er blevet undersøgt for hvilke strategier, de har valgt i den henseende, ligesom der er foretaget en undersøgelse af idrætsstuderende og deres attituder til psykologiske faktorer ved udvikling af idrætsskader.

Det er meget spændende, at forfatteren tør udfordre det grænseområde, og på mange måder fås der en fin kobling fra de psykologiske beskrivelser, som udøverne giver til de velkendte fænomener, som kan beskrives, eksempelvis neurofysiologisk, når bestemte bevægelser skal indøves igen efter en skadet periode.

Der hvor bogen står mindre stærkt efter undertegnedes mening er, når den bliver lidt for påståelig, også inden for områder hvor forfatteren måske ikke har den stærkeste ballast, og her kommer man i perioder til at få lidt for mange enten/eller-betragtninger, uden at dette nødvendigvis har nogen litteraturmæssig forankring. Der nævnes eksempelvis nogle ret håndfaste udtalelser om hvilke følger den positivistiske tankegang omkring idrætsskadeudvikling kan have af fatale konsekvenser, ligesom det nævnes at knoglebrud ofte vil være et resultat af en mislykket kommunikation mellem udøveren og omgivelserne. Det turde nok være en noget bastant udtalelse ligesom betragtningen om, at somatiske sygdomme bliver håndteret af lægevidenskaben, mens psykiske sygdomme håndteres af psykologien, vel også er en sandhed med modifikationer.

Bortset fra disse mindre unøjagtigheder er bogen et rigtigt godt forsøg på at tilnærme sig emnet omkring idræt, idrætsskader og psykologi i forbindelse med håndtering af nedsat funktionsniveau, smerter og stress.

Bogen kan anbefales til alle, som ønsker at sætte sig lidt mere ind i psykologien bag idrætsudøvere, specielt på højt niveau, og gør det nemmere at forstå, hvorfor der hos denne gruppe patienter ofte er et ganske udtalt behov for behandling og vejledning vedrørende den videre karriere.

Århus: Forlaget Klim, 2002.

126 sider. Pris: 165 kr.

ISBN 87-7955-202-1

Michael Kjær