Skip to main content

Neonatologi - det raske og det syge nyfødte barn

♠ Overlæge Tine Brink Henriksen E-mail: tine.brink.henriksen@ki.au.dk

13. feb. 2009
2 min.


Disse knapt 450 sider omfatter de vigtigste emner inden for neonatologien. Neonatologi er et område af pædiatrien med stor variation i patofysiologi, hvor både barnets gestationsalder ved fødslen og barnets postnatale alder spiller en stor rolle. Kapitlerne spænder lige fra fosterets normale udvikling over føtalterapi, fødsel og undersøgelse af det nyfødte barn til organspecifikke problemstillinger og kapitler om de mest almindelige overordnede problemstillinger i nyfødthedsperioden: ernæring, præmaturitet og intrauterin væksthæmning, hypoglykæmi, perinatal asfyksi, gulsot og infektioner. Herudover er der suppleret med kapitler om transport af syge nyfødte, prognosen ved for tidlig fødsel, vejledning til forældre og lægemidler til nyfødte. Bogen er godt illustreret, og specielt er tabelmaterialet ekstensivt og velplaceret inden for områder, som ellers kan være lidt vanskelige at få overblik over.

Neonatologi er et »ungt« fagområde, som har gennemgået en ekstensiv udvikling i de seneste dekader med en klart faldende mortalitet og relativ morbiditet til følge. Det stiller høje krav til opdateringer af lærebøger. Forfatterne har imidlertid formået at komme omkring nye behandlingstiltag, som er kommet til siden sidste version. Dette uden at de er tildelt uforholdsmæssigt meget plads på bekostning af veletablerede behandlinger. Udviklingen inden for behandling af syge nyfødte betyder dog, at det kan være problematisk at docere med »bør« og »skal« snarere end mere moderate formuleringer, som man måske kunne ønske sig enkelte steder.

Der findes ikke for sygeplejersker - eller for læger - en subspecialisering eller efteruddannelse i neonatologi. Afdelinger for syge nyfødte benytter sig derfor af egne uddannelsesprogrammer. For nye sygeplejersker kunne bogen give et samlet overblik over neonatologien og fungere som opslagsværk, der kan bruges til faglig opdatering i specifikke kliniske situationer. Det letter denne anvendelse, at bogen er forfattet på dansk. Den udgør også en letlæselig lærebog, som kan bruges af de yngste læger i deres ansættelser på neonatalafdelingerne og af studenterne i klinisk ophold. Den er også et godt opslagsværk for sygeplejersker og obstetrikere på barselsgange, og egentlig har den også en plads hos jordemødrene på fødegangene, idet forhold vedrørende den umiddelbare håndtering af barnet efter fødslen er fint beskrevet. Den kan dog ikke gøre det ud for mere ekstensivt lærebogsmateriale på en neonatalafdeling, idet endog mere simple problemstillinger ikke altid uddybes ud over benævnelse - men sådan var den heller ikke tænkt at dømme efter bogens eget resume.

I den næste version kunne man måske håbe, at der blev plads til lidt mere føtalmedicin og arbejdet yderligere med det ekstensive tabelmateriale - blandt andet med data fra Sundhedsstyrelsen.