Skip to main content

Forfattere: Tulchinsky TH, Varavikova EA. Forlag: Burlington: Elsevier Academic Press, 2009. Sider: 672. Pris: 64 USD. ISBN: 978-012-370890-8.

Folkesundhedsvidenskab er en hurtigt voksende disciplin, der er baseret på en række forskellige fag, teorier og metoder. En samlet fremstilling i et bind virker derfor som en uoverkommelig opgave. Ikke desto mindre har forfatterne taget denne opgave på sig i form af en introducerende lærebog, som præsenterer nye studerende for gængse ideer, begreber og metoder inden for moderne public health. Resultatet er en omfangsrig bog på 16 fyldige kapitler, hvor man tilstræber at levere det brede perspektiv med tilstrækkelige detaljer og konkrete eksempler, så den studerende både opnår et overblik og en første indføring i de specifikke dele af fagområdet. Dette formål er lykkedes forbavsende godt.

Bogen indledes med en informativ, historisk redegørelse for udviklingen af public health, og en indføring i de seneste årtiers udvikling af begrebet new public health med fokus på lokalsamfund, primær sundhedstjeneste, sundhedsreformer og befolkningsdeltagelse. I tredje kapitel redegøres der for metoder til måling og evaluering - med hovedvægten på epidemiologiske redskaber. De følgende kapitler omhandler infektionssygdomme, kroniske sygdomme, familiens sundhed (reproduktion, børn og unge, voksne og ældre) og særligt svage grupper. I to kapitler fokuseres der på determinanter (kost og ernæring, arbejde og miljø). I i alt seks kapitler redegøres der for organisering af indsatsen, herunder indretning af sundhedssystemer nationalt og lokalt, offentligt og privat, forsikringsordninger, sundhedsplanlægning og ledelse, sundhedsøkonomi samt udvikling og brug af professionelle og teknologi, herunder juridiske og etiske forhold, medicinsk teknologivurdering og kvalitetssikring. I alle kapitler veksles der mellem præsentation af begreber, teorier, metoder og konkrete oplysninger - gennemgående med udgangspunkt i et befolkningsperspektiv og med et kritisk, analytisk blik. I det sidste kapitel sammenfattes tendenser vedrørende globalisering og sundhed, og der tegnes et kritisk billede af de eksisterende internationale organisationer med væsentlige roller for den globale sundhed. Tekstbokse, figurer og tabeller i alle kapitlerne medvirker til overskuelighed og præsentation af fakta, og hvert kapitel afsluttes med fyldige litteraturangivelser opdelt i elektroniske kilder, anbefalet læsning og egentlig referenceliste.

Bogen kan således anbefales som en overskuelig og velstruktureret indføring i folkesundhedsvidenskab som en generel disciplin med globale perspektiver. Den kan benyttes som generel introduktion og opslagsbog for alle uden særlige forudsætninger, men må i sagens natur hurtigt suppleres med specifik litteratur, så snart der er behov for en dybere indføring i konkrete teorier og metoder.