Skip to main content

Nurse practitioners - noget for os?

Læge Morten Charles, Gynækologisk Afdeling, Randers Centralsygehus. E-mail: mortencharles@dadlnet.dk

29. nov. 2005
2 min.

Kommunalreform, forebyggelsesstrategier, sundhedscentre, shared care, disease management. Lægeforeningen har nedsat et ad hoc-udvalg om sammenhængende patientforløb, og til december kommer Sundhedsstyrelsen med anbefalinger til varetagelse af kronisk syge i Danmark. Vi kan lige så godt indstille os på, at fremtiden snart byder på ændringer i måden, vi agerer og organiserer os på.

På en studietur til Holland fik jeg følgende inspiration.

I Maastrict har man i behandlingen af kroniske patienter indført et led, som hedder nurse practitioner (NP). De påstår, at de kan vise, at det virker. Patienterne bliver raskere, og det er billigere for samfundet.

Hvordan foregår det så? Lad os tage COPD/astma som eksempel. En specialtrænet lungesygeplejerske tager ud til 5-9 praktiserende læger, som har stillet hende et lokale til rådighed (hun er så til gengæld uddannet og betalt af sygehuset). Her varetager hun deres patienter med COPD/astma. Initialt er alle patienter med vejrtrækningsbesvær i pågældende praksis blevet screenet og stratificeret som milde, moderate og svære tilfælde. De milde bliver fortsat varetaget af den praktiserende læge, de moderate af NP, og de svære på hospitalet af en hospitalsspecialist. Idet NP kommer i praksis cirka en gang om ugen, er der et tæt samarbejde mellem NP og den praktiserende læge, som begge parter kan lukrere af.

Hollænderne har været fornuftige nok til at måle på deres patienter før og efter interventionen, så de har dokumentation for, at det gør en forskel for patienterne og samfundet. Hollænderne er dog kede af, at de ikke har et bedre datagrundlag, fx registre over alle med en given kronisk lidelse i et optageområde.

Man kan spørge sig selv, om den hollandske model i virkeligheden er bedre end en udokumenteret brug af store dyre udadgående team fra sygehuse? Og om strategien er bedre end bevidstløse ambulatorieudvidelser til serviceringer af det stadig stigende antal af kronikere?


Supplerende litteratur

Olesen F. Sammenhæng og omsorg for kronisk syge patienter. Tidskr Dansk Sundhedsvæsen 2005;2:53-7.

The nurse specialist as main care provider for patients with type 2 diabetes in a primery care setting: effects on patient outcomes. Int J Nurs Stud 2002;39:441-51.

Vrijhoef HJM et al. Adoption of disease management model for diabetes in region of Maastricht. BMJ;323:983-5.

Vrijhoef HJM et al. Effects on quality of care for patients with NIDDM or COPD when the specialised nurse has a central role: a literature review. Patient Educ Couns 41;2000:243-50.