Skip to main content

Nye toner i forebyggelsen

Læge Gunner Nielsen Sønderbro Community Immunology Group. E-mail: gunner.nielsen@dadlnet.dk

2. okt. 2009
3 min.

Det hilses med stor tilfredshed, at Lægeforeningens forslag til ny forebyggelsesplan anbefaler indgreb mod den sociale ulighed. Social ulighed er en hovedfaktor for forståelsen af helbredsproblemer i vores samfund, og den sociale kapital har større prædikativ betydning for udvikling af livsstilssygdommene end alle andre livsomstændigheder. Vi er bekymrede over den store vægt, der lægges på den traditionelle forebyggelse med individrettede foranstaltninger - KRAM-konceptet - hvor metoden i det væsentlige består i en løftet pegefinger krydret med afgifter og motiverende samtaler. Historien viser, at vi ikke kommer væsentligt længere ad denne vej, se bare på fedmeepidemien og den ringe middellevetid i Danmark. De store succesers tid er forbi med udryddelsen af diverse infektionssygdomme via vaccinationsprogrammer, og farmakologiens muligheder for at forebygge f.eks. hjerte-kar-sygdommene med statinbehandling af raske er ikke vejen frem. Der vil fortsat være behov for og plads til en indsats inden for det traditionelle KRAM-koncept, men Sønderbro Community Immunology Group anbefaler en øget forskningsindsats og handling rettet mod den sociale ulighed i sundhed.

Sønderbro er en bydel i Horsens karakteriseret ved lav social status, og den falder ind under socialministeriets definition af en ghetto. Vi har således en erhvervsfrekvens på under 50 for de arbejdsduelige årgange, mange enlige og mange enlige med børn samt mange indvandrerfamilier, og årsindkomsten er markant lavere end i resten af kommunen. På skolen høres op til 40 forskellige sprog. Bydelen har i årevis været plaget af øget kriminalitet og misbrugsproblemer, og beboerne må formodes at have samme belastede helbred, som det er påvist for tilsvarende udsatte befolkningsgrupper andre steder i Danmark.

I 1993 iværksatte boligforeningen ABB, der administrerer en væsentlig del af udlejningsejendommene, et boligsocialt arbejde i form af en beboerrådgiver, som fik kontor i området. Siden er dette initiativ blevet udvidet og forstærket flere gange, og aktiviteterne er ved hjælp af fondsmidler (Landsbyggefonden, Inge og Asker Larsen Fonden, Hede Nielsen Fonden og bevilling fra flere ministerier) udbygget, således at vi nu har et kulturhus, der er sammenbygget med skolen og fungerende sammen med denne og mange aktivitetsgrupper. Søndermarksskolen har ændret sig betydeligt og arbejder nu på at tilbyde undervisning m.m. til områdets voksne befolkning og på at flytte skoleaktiviteter ud i området. De pædagogiske principper følger KRAM-princippet, som imidlertid nu står for Kompetencer, Resurser, Anerkendelse og Mestring.

Resultaterne har været tydelige med et markant fald i alle former for kriminalitet, mindre hærværk, større tilfredshed hos beboerne og nu venteliste til områdets boliger.

Der er etableret samarbejde med Via University College i Horsens, Syddansk Universitet, Roskilde Universitetscenter, Deakin University i Melbourne og flere virksomheder og institutioner. Vi har udviklet et nyt koncept - community immunology - som er den videnskabelige beskrivelse af social modstandskraft, inklusive metoder (empowerment) til at styrke modstandskraften. Social modstandskraft beskriver de kræfter og strukturer i et samfund, som har betydning for beboernes sundhed. Modstandskraften kan øges eller formindskes ved ændringer i de herskende livsomstændigheder. Ændringerne kan komme ved påvirkninger udefra, men kan også ske ved bevidst og målrettet arbejde indefra. Community immunology inkluderer sociale, psykologiske, økonomiske, samfundsrelaterede og epidemiologiske discipliner og ikke mindst interventionsstudier.

Vi arbejder på at samle kræfterne om denne udvikling i Sønderbro Kulturhus med etablering af både et læringscenter og Cyper Center for Community Immunology (CCCI). Vi hilser andre initiativer på feltet velkomne og inviterer til samarbejde om community immunology.

Læs mere på: www.community-immunology.com