Skip to main content

Nyt nationalt samarbejdsforum skal styrke dansk sundhedsforskning

Minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen. E-mail: mph@sum.dk

21. apr. 2009
3 min.

Dansk sundhedsforskning står stærkt internationalt set. For at fastholde den position skal vi hele tiden være oppe på tæerne og tilbyde forskningen de allerbedste vilkår. Det står jeg som minister gerne på mål for i samarbejde med regionerne og universiteterne. Når vi taler om at styrke sundhedsforskningen, handler det nemlig om samarbejde og videndeling. Mit næste skridt på området er derfor at oprette et nationalt samarbejdsforum for sundhedsforskning. Forummet består af centrale offentlige og private aktører på sundhedsområdet og skal være en aktiv stemme i den forskningspolitiske debat. Forummet skal kort og godt udfordre beslutningstagerne og sikre bedre koordination mellem forskningens aktører. I sidste ende er det jo til gavn for både erhvervsliv, samfundet og ikke mindste de danske patienter.

Baggrunden for det nye nationale samarbejdsforum er rapporten »Dansk sundhedsforskning - status og perspektiver«, der udkom sidste sommer. Her tog vi temperaturen på dansk sundhedsforskning og fik også et billede af, hvor udfordringerne er.

En af konklusionerne var, at de mange offentlige og private aktører inden for sundhedsforskningen simpelthen mangler et forum, hvor offentlige og private forskningsaktører kan mødes og diskutere tværgående forskningspolitiske problemstillinger.

Her i uge 17 fremlægges et forslag til fire temaer, som skal drøftes i det nationale samarbejdsforums første år.

Tema 1: Forskningen skal styrkes i fremtidens sundhedsvæsen

Sundhedsvæsenet vil i de kommende år gennemgå markante ændringer. Gennem de næste ti år vil nye hospitaler blive bygget, og gamle hospitaler vil blive bygget om. Endvidere vil specialer blive samlet på færre, højt specialiserede enheder. Det vil bidrage til at højne kvaliteten i behandlingen. Men forskningsmæssigt skal der også være gevinster at hente. En større patientvolumen vil gavne mulighederne for at gennemføre kliniske forsøg og samle kapaciteter inden for forskellige specialer.

Tema 2: Der skal skabes mere synlige og attraktive karriereveje for unge forskere

Et stigende antal medicinske kandidater tager ph.d.-uddannelse. Erfaringer viser samtidig, at kun få trods en række formelle muligheder fortsætter med at forske, når deres ph.d.-forløb er afsluttet. Der er derfor behov for at få kortlagt de praktiske problemer, der er forbundet med at kombinere en klinisk karriere med en forskerkarriere, og dermed skabe mere synlige og attraktive karriereveje for de unge forskere.

Tema 3: Samspillet mellem forskning og klinik skal forbedres

Den kliniske forskning skal bidrage til at skabe bedre diagnosticering og behandling i sundhedsvæsenet. Derfor er det vigtigt, at hospitalerne arbejder systematisk med at implementere de nyeste forskningsresultater i behandlingen. Det kræver ledelsesopbakning lokalt - men det kræver også koordination nationalt. Ledelsesopbakning lokalt, fordi det kræver mod og brud med vanetænkningen at introducere helt nye behandlingsformer - koordination nationalt for at sikre, at forskningsresultater fra eksempelvis hospitalet i Skejby ikke kun kommer østjyderne til gode, men også bliver nyttiggjort over for resten af befolkningen.

Tema 4: Processerne omkring inddragelse af patienter i forskningen skal forbedres

Patientinddragelse udgør en hjørnesten i den kliniske forskning, og dansk klinisk forskning har gennem en årrække været godt hjulpet af, at danskerne generelt er villige til at deltage i videnskabelige forsøg. Videnskabelige projekter, som inddrager patienter, skal godkendes af de videnskabsetiske komiteer. Det er vigtigt, at godkendelsesprocesserne er smidige, hurtige og ensartede. Det Nationale Samarbejdsforum for Sundhedsforskning skal bidrage til arbejdet med at revidere det videnskabsetiske komitesystem.

Overlæge Poul Jaszczak fra Herlev Hospital har sagt ja til at være formand, og det er jeg meget glad for. Med ham i spidsen forventer jeg aldeles kvalificerede bidrag til arbejdet med at fastholde dansk sundhedsforsknings position blandt de bedste i verden.