Skip to main content

Nytænkning i kandidateksamen i medicin

Et eksempel på at bruge eksamen i praktisk sammenhæng og skabe en win-win-situation for både den studerende, sygehusafdelingen og universitetet.

Jens Ole Laursen, overlæge
Christian Backer Mogensen, overlæge
Forskningslektorer i FAM/akutcenteret og skadestuen, Sygehus Sønderjylland Åbenrå
E-mail: jens.ole.laursen@rsyd.dk
Interessekonflikter: ingen

6. apr. 2016
4 min.

Videnskabsministeriet har gennem de senere år forsøgt at skabe nytænkning indenfor universitetsverdenen set i lyset af de større krav til uddannelse på højt niveau og de fremsatte ønsker om øget uddannelse fra den seneste regering.

Uddannelse koster penge – og universitetsuddannelsen ikke mindst. Kan der derfor laves fornuftige joint ventures med universiteterne og den offentlige sektor?

Vi har været overlæger i det danske sundhedsvæsen i mange år – for det meste i et yderamt i det sønderjyske sygehusvæsen, hvor rekrutteringsproblemer med læger og frem for alt yngre læger ( KBU ) har været fremherskende og et stort problem, som kun er klaret med tilkøb af vikararbejde.

Forskningsvillige læger

Samtidig har det været svært at tiltrække forskningsvillige yngre læger, og derfor har det været vanskeligt at oparbejde et forskningsmiljø.

I forbindelse med etablering af FAM (akutcenter ) i det sønderjyske sygehusvæsen valgte man også at satse på fokuseret forskning med ansættelse af en forskningsansvarlig overlæge og forskningslektor. Der et tilknyttet en lektor 40%, en lektor 20%, fem ph.d.-studerende samt fast 2-4 specialestuderende. Der er publiceret seks arbejder i 2014 og 15 i 2015.

Det er lykkedes akutafdelingen gennem de sidste par år at besætte ikkebesatte YL-stillinger (KBU) med studentervikarer, således at to stud.med.er besætter én stilling i et halvt år, samtidig med at afdelingen tilbyder disse kommende læger supervision til deres kandidatspeciale (25 ETCS-point), som selvfølgelig har relation til akutafdelingens områder (inkl. skadestuen og traumatologien).

Faktaboks

Fakta

Reklame for udkantshospital

Det tilbud har nu 14 stud.med.er (fodnote) benyttet sig af, og alle har bestået deres kandidatdel med karakteren 10-12, og der har samtidig været bidraget med særdeles relevant forskning indenfor akutområdet. Kandidatopgaverne skrives, så de er direkte anvendelige til publikation – og mange data indsamlet giver mulighed for fortsatte studier og publikationer – og eventuelt som oplæg til et ph.d.-studieforløb. De har samtidig fået uvurderlig klinisk erfaring indenfor akutområdet i medicin, kirurgi og ortopædkirurgi med ikke ubetydelig skadestueerfaring – og sygehuset måske fået et rekrutteringspotentiale til faste uddannelsesstillinger eller kommende ph.d.er og ikke mindst positiv reklame til et udkantshospital!

Fornuftigt joint venture

Nu kommer så den svære del: Kan man lave et fornuftigt joint venture ud af dette? Kan såvel den studerende, universitetet som den enkelte sygehusafdeling profitere af en sådan ordning – og kan man i så fald på sigt lave dette til en mere permanent ordning, som kan bruges af universiteterne til dette halve år, hvor de studerende skal skrive deres kandidatopgave?

Kunne man tænke sig, at udgifterne til vikariatdækningen til en vis grad – måske 30% gik til finansiering af universitet og 30% til forskningen i afdelingen, og den resterende del som løn (SU) til den studerende? Ville det kunne etableres som en win-win-situation for alle?

Som et papir [1] fra Videnskabsministeriet fra 2012 beskriver, mest møntet på den private sektor, kunne det dog også tænkes være en mulighed for det offentlige – og ikke mindst et trængt universitetsvæsen og sygehusvæsen med høje fremtidige krav til uddannelse og forskning. Ovenstående beskriver i hvert fald en model, som allerede virker og lader til at give tilfredshed »bordet rundt«!

Referencer

LITTERATUR

  1. Paper for the OECD IMHE General Conference 2012. Jesper Risom (jris@ui.dk), Head of Section, Master of Political Science. Denmark, August 2012.