Skip to main content

Nytænkning nødvendig?

Speciallæge Mats Lindberg, lægemiddelkonsulent i Sønderjyllands Amt. E-mail: mli@sja.dk

1. nov. 2005
2 min.

Lægemiddelindustriforeningens (Lif) formand Karin Verlands korrespondance »Nytænkning nødvendig« (Ugeskrift for Læger nr. 37, s. 3546-7) vækker mange spørgsmål:

  • Verland skriver: »Udfordringen er at vi får mest mulig sundhed og livskvalitet for pengene«. Samtidig kritiserer hun Institut for Rationel Farmakoterapi for at fokusere på »pris- og behandlingsmæssige forskelle på eksisterende produkter«. Men, Karin Verland, hvordan kan man arbejde for »mest mulig sundhed og livskvalitet for pen-gene« uden at fokusere på pris- og behandlingsmæssige forskelle?

  • Verland kritiserer myndigheders fokus på præparatvalg og rekommandationslister. I Sønderjylland har lokale læger og apotekere udarbejdet en »mini-rekommandationsliste«, Basislisten, og en spørgeskemaundersøgelse antyder at mere end 90% af de praktiserende læger bruger den, og er glade for den. Verlands kritik af »rekommandationslister« er ikke specifik. Er det Basislisten hun kritiserer? I så fald, vil vi her i Sønderjylland gerne høre argumenterne.

  • Ikke kun myndigheder, men også Lif's medlemmer, fokuserer på præparatvalg, hvilket bl.a. reklamerne i UfL vidner om. Er det også kritisabelt?

  • Verland mener, at NICE i England har anbefalet influenzamedicin til ældre over 65 år, da det skulle være billigere end at alle de influenzaramte belastede de praktiserende læger. Men hvordan skal de ældre få medicin, uden at »belaste« lægen? Hvordan skal diagnostikken foregå? Er influenzamedicin pludselig blevet mere anbefalingsværdig end influenzavaccination?

Lif's nye samfundsøkonomiske perspektiv på lægemiddelanvendelsen er udtryk for en positiv udvikling, som giver grundlag for spændende diskussioner. Her er nogle forslag:

  • Er det overordnet rimeligt, at lægemiddeludgifterne fortsat kan vokse uhæmmet, uden at det er begrundet i en politisk prioritering, mens resten af sundhedsområdet lider under stagnerende bevillinger?

  • Skal vi fortsætte med at, som i dag, i behandlingen af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) bruge mange flere ressourcer på lægemidler, der har en meget lille eller slet ingen effekt på sygdommen, end på rygestop, som anses for at være den afgørende forebyggelse og den bedste behandling?

  • Skal vi fortsætte med, at, som i dag, i depressionsbehandlingen bruge næsten alle ressourcer på lægemidler, på trods af at den tilgængelige dokumentation antyder, at langtidsprognosen er bedre, hvis man i stedet vælger kognitiv terapi?

  • Skal vi fortsætte med, at, som i dag, behandle funktionel dyspepsi med stærke mavesårsmediciner? Det strider jo endog mod anbefalinger fra det af Verland roste engelske institut, NICE.