Skip to main content

Og han så, at det var godt

Praktiserende læge Niels Erik Møller, Holte. E-mail: nem@dadlnet.dk

11. mar. 2011
3 min.

Interessekonflikter: Ingen

»... hvad som ikke må komme ud, det vil jeg fortie, idet jeg ser sligt for Embedshemmelighed« (Hippokrates, 460-370) og »... at jeg ikke ubeføjet vil åbenbare, hvad jeg i min Egenskab af Læge har erfaret« (Lægeløftet 1815) er i tråd med sundhedsloven § 40 (2010): »... en patient har krav på, at sundhedspersoner iagttager tavshed«.

Disse for mig indlysende regler bliver sværere at overholde, når de fem ansatte i min klinik, der nu har adgang til journalen, udvides til 100.000 aktører. Det sker med P-journalen, det elektroniske medicinregister og det centrale vaccinationsregister. Min ængstelse er blevet fremført [1], og PLO-formand Henrik Dibbern har beroliget, at jeg kan sove roligt [2]. Han svarer, at det er uundgåeligt, og det sker, at det misbruges, men nytteværdien er større. Kammerat Napoleon syntes heller ikke, at dyrene skulle have hemmeligheder. Derfor vil jeg efter min protest spørge til nogle mere praktiske forholdsregler.

Videregivelse af oplysninger kræver oftest patientens samtykke - skal jeg indhente den ved diagnosekodningerne? Oplyser regionerne og PLO borgerne om, at vi nu videregiver mere, eller skal jeg informere hver enkelt om systemet. De hemmelige koder fra Herlev er jo underkendt af Sundhedsstyrelsen, så skal jeg spørge patienten om lov til at kode f.eks. depression eller hiv og forklare, hvem der kan se med?

Normalt er det den fortsatte behandler, der vil have brug for oplysningerne, men kan andre også lovligt se med? Jeg refererede en ung mand, der ved ansættelsessamtale vrøvlede om astma, og virksomhedens læge fattede mistanke og fandt Bricanyl på det elektroniske medicinregister - patienten blev så afvist. Formanden syntes i sit svar, at jeg bare kunne sove roligt, det kan den unge jo også nu uden jobbet.

Sundhedsloven siger, at registrene må bruges, hvis det er vigtigt for myndighedernes sagsbehandling eller af almen interesse. Kan formanden oplyse, hvilke myndigheder der har fået denne tilladelse af sundhedsministeren, og hvem der afgrænser almen interesse? Får vi løbende lister over, hvilke nye myndigheder der får tilladelse (politi, kørekortskontor, militær), og hvad der har almen interesse?

> Svar:

Formand for PLO, Henrik Dibbern. E-mail: dibbern@post3.tele.dk

Interessekonflikter: Ingen

Skal praktiserende læger indhente patientsamtykke ved diagnosekodning? Nej, det er en del af journalføringen.

Oplyses borgerne om videregivelsen? Oplysningerne om anvendelsen af P-journal og E-journal er offentligt tilgængelige, og anvendelsen er reguleret af lovgivning, så man behøver ikke informere individuelt.

ICPC-kodning er ikke »hemmelig kodning«, og det, som er blevet underkendt, er, at man ikke har informeret patienter om beslutninger om behandling eller ej.

Patienten selv og relevante behandlere vil få adgang til P-journalen.

Der er ikke efter mit vidende nogen tanker om eller politisk opbakning til, at andre skal have adgang til hverken P-journal eller E-journal.


Referencer

  1. NE Møller. Læger har fået oplysningspligt. Weekendavisen 18. februar 2011.
  2. Henrik Dibbern. Tavshedspligt. Weekendavisen 25. februar 2011.