Skip to main content

Olsen OA, ed. Psykodynamisk leksikon

Martin Lotz

2. nov. 2005
2 min.

Der ligger et kæmpearbejde bag denne opslagsbog. 27 bidragydere har skrevet 548 encyklopædiske artikler og 313 korte biografier om den psykodynamiske, terapirelaterede teoris vigtigste begreber og de personer, der er knyttet til. Under fællesbetegnelsen psykodynamisk teori er medtaget alle de teorier, der er afledt af psykoanalytisk tænkning, dvs. også organisationspsykologi, kropsorienteret psykoterapi og specialiteter som billedterapi, musikterapi og psykosemiotik.

Andkjær Olsen har stået for den redaktionelle ledelse. Han har meget omhyggeligt etableret arbejdsgrundlaget og udvalgt emnerne, som dækker mange teoriretninger og hele perioden fra Freud og op til i dag. Det har været hans mål at finde et stilniveau, der på samme tid er klart og kontant og alligevel giver plads til diskussion og refleksion, og dette mål er i høj grad nået. Sproget er som regel enkelt og klart, og der er et væld af informationer sammentrængt i artiklerne. Man kan ikke andet end blive imponeret over det redaktionelle arbejde.

Et flertal af bidragyderne er ikke psykoanalytisk uddannede, men det mærkes stort set ikke ud over dette, at en række mindre kendte psykodynamiske afarter er kommet med, hvad der ikke er grund til at beklage. Tværtimod er det teoretiske informationsniveau hele vejen igennem højt, og der findes en gennemgribende respekt for den grundlæggende tankegang, ligesom polemiske udfald helt er udeladt eller omskrevet i en leksikal, tør udgave.

Det kan naturligvis ikke undgås, at bogen har visse karakteristiske tendenser. Fx er Freuds driftsøkonomiske begrebsapparat (pirringsskjold, katexis og modkatexis) stærkt fremhævet i Andkjær Olsens Freud -artikler. Lacan har fået megen plads, men i en gennemarbejdet og klar udlægning. Preben Hertoft har en række glimrende artikler om den psykoanalytiske forståelse af sexologiske begreber. Jeg har haft svært ved at finde fejl, men det må dog siges, at artiklen om neuropsykoanalyse forekommer mangelfuld mht. nyere forskning. Vanggård er vistnok kun nævnt et enkelt sted, hvor han er kommet i flertal (p. 28 »Senere analytikere (Vanggård 1979)« etc. »Depressive neuroser er ikke ,regelrette` neuroser« osv. Hvem andre end Vanggård har sagt det?

Som opslagsværk og til sporadisk læsning er bogen helt fremragende. Andkjær Olsen og hans medarbejdere har gjort hele det faglige område en kæmpetjeneste. Bogen er et must på psykiatriske og klinisk psykologiske biblioteker og for alle, der uddanner sig eller skriftligt vil beskæftige sig med psykodynamisk teori. Takket være ulønnet indsats og fondsmidler er prisen forholdsvis lav.

København: Gyldendal, 2002.

988 sider. Pris: 499 kr.

ISBN 87-00-25154-9