Skip to main content

Om 1. reservelæge/afdelingslægetid ved § 14-vurdering til overlægestilling

Eskild W. Henneberg, formand for Dansk Kirurgisk Selskab. E-mail: henneberg@dadlnet.dk

1. nov. 2005
2 min.

Med ikrafttræden af den netop udsendte »Vejledning om faglig bedømmelse af ansøgere til overlægestilling« den 24. maj 2003, er der kommet nye regler for § 14-bedømmelse af ansøgere til overlægestillinger.

Da de »gamle regler« samtidig ophæves, er det de netop udsendte, som gælder ved alle fremtidige overlægeansættelser - uanset hvilke regler man er uddannet efter.

Efter de »gamle regler« krævedes mindst 48 måneders 1. reservelæge/afdelingslægetid efter kursusstilling for at opfylde § 14-kravene.

Dette er i de nye regler ændret, så der nu kræves »funktion svarende til 1. reservelæge eller afdelingslæge i specialet, eller evt. i andet speciale som led i fagområdekvalificering, i mindst 2 år efter tidspunktet for opnået anerkendelse til at betegne sig som speciallæge«.

Dette betyder, at alle de gamle grenspecialer - der stadig har 36 mdr.s fase III-tid til speciallægeanerkendelse, pludselig har fået lagt 12 måneder ekstra oven i § 14-tiden - i hvert fald hvis man skal følge vejledningens bogstav.

I høringsfasen for de nye regler gjorde DKS opmærksom på dette, og vi ønskede en overgangsordning, så speciallæger med den gamle uddannelse kunne bedømmes efter tidskravene i den § 14-vejledning, der gjaldt for den uddannelse.

DKS har på ny forelagt Sundhedsstyrelsen dette problem, hvor reglerne jo i realiteten ændres med tilbagevirkende kraft.

Overlæge Karsten Bech, SST, mener ikke det er nødvendigt med overgangsregler - men lægger op til, at der skabes større fleksibilitet i specialebegreb og -varighed, og at man mere ser på opnåede kompetencer end tiden for ansættelser.

Man vil for ansøgere med »de gamle uddannelser« lade det være op til de lokale § 14-udvalg, om kompetencerne er opnået - og så lade dem se bort fra de nye tidskrav.

Kun hvis et bedømmelsesudvalg finder en ansøger ukvalificeret, og ansættelsesmyndigheden vil ansætte den pågældende, vil SST gå ind i sagen.

(Men når ansøgere med de nye uddannelser kommer til bedømmelse til sin tid - så gælder tidskravene!!).

I praksis må det betyde, at de gamle tidsregler stadig er gældende for ansøgere med gammel uddannelse:

1 års relevant 1. reservelægetid eller afdelingslægetid efter 36 måneders fase III-tid opfylder tidskravene (i alt 48 mdr. efter kursustilling) - men man skal med en ansøgning, der er disponeret efter de nye bedømmelsesregler anføre opnåede relevante kompetencer (de syv roller).

(Vejledningen kan hentes på www.sst/udgivelser/kronologisk oversigt over regler..../2003/»Vejledning om faglig bedømmelse af ansøgere til overlægestillinger«/elektronisk udgave).

Denne tolkning af reglerne har været forelagt overlæge Karsten Bech, Sundhedsstyrelsen, som ikke havde yderlige kommentarer.