Skip to main content

Om fosterdiagnostik 2

Speciallæge i almen medicin Jørgen Nexøe, Odense. E-mail: jnexoe@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Niels Christian Heebøll-Nielsen (NCH-N) er kendt for at være dygtig til at stille begavede og relevante spørgsmål. Således også i et debatindlæg i Ugeskrift for Læger om fosterdiagnostik [1]. Desværre præsenteres læseren ikke for nogen klar konklusion eller svar på indlæggets indledende spørgsmål om, hvor betydningsfuldt det er at finde fostre med misdannelser, hvor langt det er rimeligt at gå i bestræbelserne herpå, hvor mange aborter det må koste, og hvor megen ængstelse blandt de gravide man kan acceptere. Derimod præsenteres en række beregninger af konsekvenser ved forskellige tilgange til screening af gravide for Downs syndrom.

NCH-N angiver uden kildeangivelse, at man med alderskriteriet vil finde 37% af graviditeter med Downs syndrom med en falsk positiv rate på 11%. Disse tal udtrykker næppe sensitivitet og specificitet ved invasiv fosterdiagnostik. En anden kilde angiver, at hvis alle kvinder 35 år tog imod tilbudet om invasiv prænatal diagnostik, vil kun 20% af fostrene med Downs syndrom blive fundet, og 80% ville blive født af yngre kvinder [2].

Med NCH-N's forudsætninger (80 tilfælde af Downs syndrom årligt) kan man således forvente at finde 16 fostre med Downs syndrom blandt kvinder >35 år og ikke 30 (38% af forventede antal fostre med Downs syndrom), som det fremgår af hans tabel 1. I 2002 fødtes i Danmark 10.957 børn af kvinder >35 år (Danmarks Statistik). Med en aborthyppighed på 1% må forventes 110 aborter og ikke 71 som følge af invasiv prænatal diagnostik blandt alle kvinder >35 år.

Under forudsætning af at tilbud om nakkefoldsskanning og doubletest ved sundhedsøkonomisk analyse findes cost-effektivt, er det efter min opfattelse rimeligt at tilbyde nakkefoldskanning og doubletest til alle gravide, der ønsker det. Ved at screene alle gravide kan 73 af 80 tilfælde med Downs syndrom diagnosticeres, samtidig nedsættes antallet af aborter som følge af invasiv fosterdiagnostik.

Formentligt undgår ingen gravid at ængstes for, at hendes foster har Downs syndrom. Tilbud om nakkefoldsskanning og doubletest samt efterfølgende invasiv diagnostik af de fundne højrisikograviditeter må alt andet lige medføre mindre samlet ængstelse blandt de gravide.

SVAR:


Referencer

  1. Heebøll-Nielsen NC. Om fosterdiagnostik. Ugeskr Læger 2003;165:4981-2.
  2. Benacerraf BR. The second-trimester fetus with Down syndrome: detection using sonographic features. Ultrasound Obstet Gynecol 1996;7:147-55.