Skip to main content

Om at skrive jobansøgning

Jesper Kjærgaard. Reservelæge. E-mail: post.til.jesper@gmail.com. Klaus Børch. Ledende overlæge. Juri Lindy Pedersen. overlæge. Alle: Børneafdelingen, Hvidovre Hospital

31. aug. 2012
3 min.

INTERESSEKONFLIKTER: Ingen

Det er ikke let at skrive en god jobansøgning. Men det kan betale sig at gøre sig umage med den, da en god ansøgning kan være afgørende for, om du bliver indkaldt til samtale.

Vi har netop besat fire introduktionsstillinger på Hvidovre Hospitals børneafdeling. Der indkom 47 ansøgninger, og der var nedsat et ansættelsesudvalg bestående af den uddannelsesansvarlige overlæge, en læge i introduktionsstilling og den ledende overlæge.

Vi besluttede, at vi på baggrund af ansøgningerne ville indkalde 12 til samtale. Vi valgte de 12, som vi vurderede havde det største potentiale inden for pædiatrien. Ansøgningerne var af vekslende kvalitet, hvad angår både indhold og opsætning. I nogle af ansøgningerne kunne man se, at ansøgeren havde sat sig ind i afdelingens profil og havde gjort sig umage med at sætte sit engagement og sine kompetencer i pædiatrisk perspektiv, mens andre ansøgninger var en mindre gennemarbejdet standardansøgning.

Vi var ikke i tvivl om, at vi havde udvalgt nogle gode ansøgere til samtale, men vi er bekymrede for, om nogle af de mindre gode ansøgninger skjulte nogle gode kommende pædiatere.

Vi vil derfor komme med en nogle enkle råd. Flere af dem kan virke banale, men de er alle inspireret af valg og hændelser, der gjorde en forskel. En gennemarbejdet ansøgning giver et godt forhåndsindtryk, og naturligvis er der ingen absolutte sandheder, men generelt vil vi anbefale følgende, uanset speciale:

Angående indhold:

  • Lad din motivation for, hvorfor du gerne vil have en bestemt stilling, skinne tydeligt igennem. En sammenhængende personlig historie, der forklarer din motivation, valg og mål kan efterlade et stærkt indtryk. Læg vægt på den røde tråd.

  • Vis gerne noget om din person. Afdelingen ansætter i lige så høj grad en kollega som en medicinsk ekspert/akademiker.

  • Skriv kun noget, du har en klar pointe med. Signal-støj-forholdet vil styrkes.

  • Forhold dig til jobopslaget, så det fremgår af ansøgningen, at du søger netop dette job, og at det ikke bare er en standardansøgning, du sender ud.

  • Undgå tom ordflom. Benyt »show - don't tell« med elementer fra cv'et, hvis du vil demonstrere personlige egenskaber. Beskriv handlinger og resultater, der dokumenterer dine styrker.

  • F.eks. kan man skrive: »Jeg har forsøgt at højne kvaliteten af behandlingen af leversvigt ved at udarbejde en instruks« i stedet for at skrive: »Jeg er en meget engageret læge, der vægter kvalitet i mit kliniske arbejde højt«.

  • Undlad selvindlysende betragtninger over specialet.

Angående form:

  • Hold ansøgningen kort og præcis, helst på én A4-side, men undgå at fifle med margin etc. for at presse teksten sammen. Hvis du vil sige noget, der er så vigtigt at få med, at din ansøgning fylder mere end én side, så lad den gøre det.

  • De fleste tekstbehandlingsprogrammer kan eksportere filen som en PDF. Så er du sikker på, at layoutet er det samme, uanset hvilken computer, der bruges til at læse din ansøgning.

  • Tænk over, om Words standardlayout og skrifttype passer til din ansøgning. Læs evt. om, hvordan man sætter en side op, så den bliver letlæselig og overskuelig.

  • Tænk over dokumentets filnavn (undgå f.eks. »CV-skabelon« eller »Ansøgning ver 1.2, Trines rettelser«). Brug gerne dit eget navn som en del af filnavnet. Det gør det nemmere at finde en ansøgning frem igen, hvis den skal læses mere end én gang.

  • Undgå stavefejl.

  • Vær opmærksom på tekstbehandlingsprogramfejl så som autokorrigeret stort bogstav efter »f.eks.« og tomme sider i slutningen af dokumentet.

  • Sæt cv'et op efter de syv lægeroller.

  • Det giver en ansøgning personlighed, hvis du sætter en underskrift på, selvom der er tale om et elektronisk dokument.

  • Tjek at vedhæftninger er korrekte.

Held og lykke i jobjagten.