Skip to main content

»Ondskabens akse - eller nødvendig samarbejdspartner?«

♠ Cheflæge Ib Jensen, Aleris Danske Privathospitaler. E-mail: iej@daph.dk

12. jun. 2009
2 min.

Bladet »Danmarks Læger«, der henvender sig til alle landets læger, præsenteres som et nyt debatorgan. »Et debatorgan der vil gøre jer klogere på mangfoldigheden i jeres stand, mangfoldigheden i måden at gøre tingene på og mangfoldigheden i meninger«, som det udtrykkes. Et nyt oplysningsorgan, der bringer nuancer ind i debatten om sundhedsvæsenet, må man byde velkomment!

Bent Hansen, Regionsrådsformand, bidrager under overskriften »Favorisering af privathospitaler« elegant, men unuanceret til dæmoniseringen af privathospitaler. Han gentager de velkendte påstande om privathospitaler igen, men tager ikke afsæt i den helt grundlæggende problemstilling i dagens danske sundhedsvæsen: Det er underdimensioneret!

Væksten på de private hospitaler er ikke et udtryk for en favorisering af privathospitalerne, men et udtryk for, at det offentlige sundhedsvæsen ikke har kunnet matche befolkningens krav om sundhedsydelser. Hurtig udredning og behandling!

Professor og sundhedsøkonom Jes Søgaard har tidligere pointeret, at det danske sundhedsvæsen i henseende til økonomi og personale er mindre end andre sundhedsvæsener, vi sammenligner os med. »Det er ikke ringere, men det er for lille«.

Der bruges færre penge i det danske sundhedsvæsen. I gennemsnit bruger 12 nordeuropæiske lande 140 mia. kroner om året på sundhed skaleret til den danske befolkningsstørrelse. I Danmark bruges årligt 122 mia. kroner [1].

Den gode nyhed er, at Bent Hansen nu selv har givet udtryk for det samme synspunkt. I en debatudsendelse i TV-midtvest den 28. april 2009 erklærer han, at (citeret efter hukommelsen): »Det danske sundhedsbudget skal udvides«. Det kunne være et skridt på vejen, også i regionerne, mod erkendelsen af, at man bør udnytte al den kapacitet, der er på sundhedsområdet, for at løse det misforhold, der er mellem befolkningens behov for sundhedsydelser og det, der tilbydes i dag.

Der er massive ventelister på sundhedsydelser. I Region Syddanmark er der 44 ugers ventetid på klinisk mammografi, 50 ugers ventetid på behandling af gynækologiske lidelser, der er af benign karakter, men med store gener for patienterne, og 14 ugers ventetid på koloskopier [2].

At dele af sundhedsydelserne kan tilbydes fra private samarbejdspartnere opfattes af nogle som en ideologisk kamp. I så fald er det en ideologisk kamp, der understøtter patientens rettigheder. Med afsæt i disse må det være et krav, at al ledig kapacitet udnyttes til at løse de store udfordringer, det samlede sundhedsvæsen står over for.

Privathospitalerne tilbyder sundhedsydelser med de samme kvalitetskrav som de offentlige hospitaler. Vi er ikke »ondskabens akse«, men vi vil være omdrejningspunkt for et effektivt sundhedsvæsen, hvor samarbejde er kodeordet.


Referencer

  1. Steenberger A. Der er ikke råd til rettigheder. Ugeskr Læger 2008;170:2853.
  2. www.Venteinfo.dk (juni 2009).