Skip to main content

Osler M. Fødselshjælpens historie

2. nov. 2005
3 min.

Mogens Osler, tidligere overaccoucheur på Rigshospitalet, har skrevet en meget smukt illustreret bog om fødselshjælpens historie. Bogen indledes med en generel gennemgang af den ældre medicinhistorie frem til 1600-tallet, hvor også fødselshjælpen omtales. Det er ikke det emne, der fylder mest i kilderne fra denne tid. Derefter følger et kapitel om fødselshjælpens historie. Jordemødrene, som var dem, der var de eneste hjælpere ved langt de fleste fødsler, vies ikke mange sider. Man får derfor ikke meget at vide om, hvordan indholdet i deres arbejde er ændret gennem årene. Det er der en meget god grund til, som Mogens Osler anfører, nemlig at jordemødrene ikke har været skrivende i nær samme omfang som lægerne, og derfor ikke har efterladt sig så mange kilder. Der er dog en del nyere forskning at bygge på, også i Danmark, især Helen Cliffs og Anne Løkkes, som kunne have været inddraget. Efter den kronologiske gennemgang følger en emnemæssig fremstilling af fødselshjælpen opdelt i den normale og den komplicerede fødsel, emnerne er både de komplikationer, der kan opstå, og hvordan de er blevet behandlet. Her varierer det historiske perspektiv selvfølgelig afhængig af, om det handler om fodvending eller ultralyd.

Mogens Osler har i bogen benyttet det righoldige materiale som findes i Den Saxtorphske Samling på Medicinsk-historisk Museum, som han bestyrer, og det gør bogen til noget særligt. Samlingens bøger, billeder og instrumenter er benyttet i bogen som kilder og som illustrationer. I samlingen findes mange fødselstænger, et instrument, der har hjulpet mangen en fødende kvinde, og som var en vigtig del af lægernes adkomst til fødestuerne. Kun i Sverige har jordemødre måttet benytte dette instrument. Et længere afsnit i bogen omhandler dette instrument. I et afsnit om medfødte misdannelser vises nogle af de mange præparater af misdannede fostre og børn, som samlingen rummer. Samlingen er et udtryk for 1800-tallets interesse for det afvigende, som måske hang sammen med den samtidige søgen efter det normale, det gennemsnitlige. Dette kapitel er næppe egnet for gravide. Jeg husker, hvor omhyggelig Dyre Trolle, den gang samlingen lå på Rigshospitalet, var med at holde døren til den lukket sådan, at ingen svangre skulle kunne se disse præparater.

På trods af at fødsler er meget store begivenheder i kvinders liv, og også i mange mænds, har de ikke tildraget sig megen opmærksomhed i medicinsk-historisk forskning (dog mere end litteraturlisterne i Mogens Oslers bog viser, hvor meget af den nyere forskning mangler). Det er derfor glædeligt, at emnet nu behandles på en oversigtlig og lettilgængelig måde og på dansk. Bogen vil forhåbentlig stimulere interessen for fortsatte studier i emnet, både ved de spændende emner den omhandler, og det store kildemateriale den viser.

København: FADL Forlag, 2002.

178 sider. Pris: 125 kr.

ISBN 87-7749-333-8

Signild Vallgårda