Skip to main content

Overlægerådet på AUH: Timeout på besparelser – der er brug for en tænkepause

Alle overlæger på Aarhus Universitetshospital retter i dette debatindlæg en appel til politikerne om at annullere sparekravene og starte en udredning af, hvordan hospitalerne skal finansieres i fremtiden.

Niels Juul, overlæge og formand for overlægerådet på Aarhus Universitetshospital.

22. maj 2019
3 min.

SKAT blev sendt ud over afgrunden med katastrofale følger, og nu er det samme ved at gentage sig på landets hospitaler. Igen skyldes det blind tiltro til fiktive rationaliseringsgevinster og stordriftsfordele.

Helt aktuelt er det Aarhus Universitetshospital, der skal spare 325 millioner, samtidig med at vi på hospitalet kæmper med at få en kompliceret fusion af fire hospitaler til at fungere. Om få år vil man formentlig stå med de samme problemer i Aalborg, Odense, Køge og hovedstadsområdet.

Regionsrådet har netop meddelt at der ”kun” skal spares 150 mio i år, men resten skal afleveres over de næste tre år. Begge dele er helt umuligt. Hvordan kan man ”udtynde bemandingen” på afdelinger, hvor der er systematisk overarbejde eller afdelinger, der sidste år blev taget ud af konfliktvarslet, fordi nødbemandingern var større end det daglige fremmøde? Og hvordan reducerer man kursusudgifter på en afdeling, hvor overlægerne ikke kan få deres overenskomstmæssige 10 dage til efteruddannelse?

Alle overlæger på Aarhus Universitetshospital opfordrer derfor Folketingets partier til at sætte de ødelæggende besparelser på pause. Tænk jer om. Ønsker I, at vi om 5-10 år skal mødes i en ”hospitalskommission”, som skal udrede ansvaret for, at landets hospitaler kørte ud over afgrunden?

Vi er også overbeviste om, at eftertiden vil dømme de politikere hårdt, som kunne finde 300 millioner til en tvivlsom omfartsvej ved Mariager, for at få et trafikforlig til at glide ned, men som lod hospitalerne køre ud over afgrunden. citat navn

Vi foreslår at aflyse betaling fra tidligere år og tage en tænkepause nu og finde en holdbar finansiering af hospitalerne, som baserer sig på fakta og bevidste prioriteringer og ikke på finurlig regnskabsteknik og abekastning mellem regioner og staten. En tænkepause som annullerer de aktuelle besparelser for ikke at lave uoprettelig skade på patientbehandlingen, forskningen og uddannelserne.

Helt konkret foreslår vi, at alle besparelser på vores hospitaler, som skyldes øgede udgifter til byggeri, flytning og krav til at høste synergieffekter, som er forventede, men ikke reelle, får en timeout.

En timeout, som giver vores politikere en tænkepause og tid til efter valget at sætte en udredning i gang, som skal munde ud i en langtidsholdbar finansiering af hospitalerne baseret på en balance mellem krav og ressourcer. Vi tror og håber, at alle partier vil have forståelse for, at det er tid til at handle, så hospitalerne ikke ender som SKAT. Meget kan lade sig gøre, hvis viljen er der.

Vi er også overbeviste om, at eftertiden vil dømme de politikere hårdt, som kunne finde 300 millioner til en tvivlsom omfartsvej ved Mariager, for at få et trafikforlig til at glide ned, men som lod hospitalerne køre ud over afgrunden. Politikere som kunne love 1000 nye sygeplejersker eller 69 milliarder til kernevelfærd, men af taktiske årsager ikke ville sikre et velfungerende sundhedsvæsen.

I skatteskandalen blev der spillet hasard med danskerne penge. Spil ikke hasard med danskernes liv og helbred. Derfor foreslår vi en timeout for besparelser på sygehusområdet.