Skip to main content

Overvejelser bag Region Hovedstadens medicingennemgange

Dorte Bagger, specialkonsulent i Region Hovedstaden
E-mail: Dorte.Bagger@regionh.dk

Interessekonflikter: ingen

14. nov. 2013
2 min.

Reservelæge Andreas Lundh og 1. reservelæge Mikkel Christensen anbefaler i et indlæg i Ugeskrift for Læger den 4. november [1], at Region Hovedstaden nøje overvejer, om hospitalerne skal indføre en fælles vejledning for medicingennemgang for udvalgte patienter under indlæggelse.

Vejledningen, der endnu kun foreligger i første udkast, er udfærdiget i et samarbejde mellem regionens centrale lægemiddelkomité og hospitalernes lægemiddelkomitéer.

Baggrunden er et nyt akkrediteringskrav i Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM), som indebærer, at alle hospitaler skal opstille kriterier for, hvornår der skal gennemføres en systematisk gennemgang af indlagte patienters medicin.

Som udgangspunkt finder Region Hovedstaden, at den opgave bedst løses hos patientens praktiserende læge, der har indgående kendskab til patientens helbred, sygdomme og lægemiddelbehandling, men der kan være situationer, hvor en medicingennemgang under indlæggelse er relevant og hensigtsmæssig.

De beskrevne kriterier for medicingennemgang søger både at tilgodese et vist fagligt niveau og en afgrænsning af den relevante patientgruppe. Det betyder eksempelvis, at vejledningen anbefaler, at det kun sker for patienter, der får over seks lægemidler, og som har flere kroniske medicinske sygdomme. Desuden indgår det, at medicingennemgang ikke skal ske akut, men inden patienten udskrives.

Som følge af den regionale høringsproces vil Lægemiddelkomitéen imidlertid vurdere alle høringssvar og på dette grundlag træffe beslutning om behov for justeringer, herunder ændrede kriterier for hvilke patienter der skal være omfattet.

Vi takker for Lundh og Christensens bemærkninger, der vil indgå i høringsmaterialet.

Referencer

LITTERATUR

  1. Lundh A, Christensen M. Region bruger medicingennemgange trods svag evidens. Ugeskr Læger 2013;175:2741.