Skip to main content

Oxford handbook of anaesthesia. Second edition Allman KG, Wilson IH, red.

Overlæge Michael Due Nielsen. E-mail: michael.due.nielsen@ouh.fyns-amt.dk Professor Palle Toft

26. jun. 2006
2 min.

Dette ret omfattende værk, hvor 1. udgave udkom i 2002, foreligger nu i 2. udgave på 1.203 sider. Det kan virke ret voldsomt for en håndbog, der måske har ambitioner om også at være en kittelbog, og man kunne frygte, at den var blevet til en lang, tør og vanskelig tilgængelig tekstbog uden den store praktiske relevans for anæstesilægen. Det er på ingen måde tilfældet. Bogen er opbygget af korte, nemt overskuelige kapitler skrevet med et personligt tilsnit, der bærer præg af, at forfatterne selv dagligt arbejder med de kliniske problemstillinger. Teksterne er suppleret med overskuelige og praktisk anvendelige skemaer, der øger bogens læsevenlighed. Litteraturhenvisninger er anført umiddelbart efter de enkelte afsnit, hvilket stimulerer til aktiv brug af disse.

Bogen indleder traditionelt med 13 kapitler omhandlende præoperativ vurdering og forberedelse af patienten til anæstesi, inddelt organspecifikt. Denne del af bogen afsluttes med kapitlet: »Uncommon conditions«, en miniudgave af Benumofs klassiker: »Anaesthesia and uncommon diseases«. De enkelte sygdomme er dog omtalt så ultrakort, at lægen alligevel er henvist til at orientere sig i ovennævnte bog eller via internettet.

Herefter følger 20 kapitler omkring praktisk håndtering af anæstesi til de enkelte kirurgiske specialer, hvoraf forfatterne har valgt at særstille områderne obstetrisk, pædiatrisk og neonatalanæstesi med særlig detaljeret og uddybende gennemgang. Kapitlerne er læsevenligt opbygget med ensartet disposition. Der indledes med et overskueligt indrammet skema, der definerer proceduren, tidsforbruget, smerteintensiteten, patientlejring, forventet blodtab samt typisk valg af anæstesiform/postoperativ smertelindring. Herefter i kort, nærmest instruksagtig form, omtale af præ-, peri- og postoperative forhold, inden der afsluttes med specielle overvejelser. Let tilgængeligt, overskueligt og brugbart i daglig praksis.

Den sidste del af bogen omhandler kapitlerne Anæstesi i akutte nødsituationer og Luftvejshåndtering. Måske de bedste kapitler i bogen. Desuden omhandler bogen behandling af akut smerte og regional anæstesi, mens transport af kritisk syge patienter kun nævnes kort.

Samlet set fremstår bogen som et rigtig godt og prisbilligt bud på en håndbog til hurtigt opslag. Skal man som anæstesilæge i intro- eller uddannelsesstilling kun have én bog i kittellommen, er »Oxford handbook of anaesthesia«, på trods af tykkelse og vægt (640 g), et godt valg.

Oxford: Oxford University Press, 2006.

1.203 sider. Pris: 29,95 GBP.

ISBN 0-19-856609-3