Skip to main content

Pårørende i den palliative indsats - synlige deltagere med egne behov

Dalgaard KM.

2. nov. 2005
2 min.

Forskningsprojekt

Forfatteren har siden februar 1999 været ansat som afdelingssygeplejerske/souschef ved KamillianerGaardens Hospice i Aalborg. Siden 1998 har hun desuden været stud.scient.soc. ved Institut for Sociale Forhold og Organisation ved Aalborg Universitet. Bogen er en lettere revideret udgave af et forskningsprojekt, som er udarbejdet som eksamensopgave i forbindelse med forfatterens kandidatstudium. Projektet består af seks kvalitative interview med pårørende til mennesker, der er døde på hospice. På baggrund af interviewene er der identificeret tre overordnede temaer: »de pårørendes møde med systemet«, »de pårørendes omsorg for den syge« og »den professionelle behandlingsideologi«. Som validering af temaerne er anvendt 19 breve, der er sendt uopfordret fra pårørende til hospice. I bogen beskrives det, at det er vigtigt for de pårørende, at de bliver set, hørt og informeret af personalet; at de kan deltage i omsorgen for den syge i den udstrækning, de har lyst til; at de når at få talt med den syge om de vigtigste ting, samt at afskeden med deres pårørende bliver efter deres ønske.

Forfatteren redegør ikke for målgruppen, men af forordet fremgår det, at det er hendes håb, at viden fra dette projekt kan overføres til andre kontekster, hvor man ønsker at varetage de pårørendes specifikke behov for hjælp og støtte. Umiddelbart må man derfor formode, at målgruppen er klinisk arbejdende sygeplejersker og læger. Bogen er efter min mening uegnet til denne gruppe, idet den er meget lang, bl.a. pga. utallige gentagelser. Hvis målgruppen er forskere inden for det palliative felt, er niveauet for lavt. Empiriafsnittene er fyldt med citater fra interviewene, som efterfølgende fortolkes. Umiddelbart er det svært at se, at der er sket en fortolkning, idet citaterne ofte gentages nærmest ordret. Det er derfor også vanskeligt at gennemskue, om forfatteren har fundet de relevante temaer. Denne tvivl underbygges af, at der i det sidste interview kom meget nyt frem, som tegn på at emnet ikke var undersøgt til bunds. Dette burde have medført flere interview.

Bogens emne er væsentligt for både læger og sygeplejersker, og det er inspirerende og vedrørende, at de pårørendes oplevelser bliver genstand for et forskningsprojekt. Desværre er det som nævnt uklart, hvem der kan have glæde af bogen i dens nuværende form.

København: Dansk Sygeplejeråd, 2001. 112 sider. Pris: 151 kr.

ISBN 87-7266-251-4.

Dorthe Goldschmidt