Skip to main content

Patienterne er taberne!

Ved reduktion af Datafangst til de fire godkendte sygdomme.

Speciallæge i almen medicin, ph.d. og tidligere chef for DAK-E Henrik Schroll
E-mail: h-schroll@dadlnet.dk
Interessekonflikter: ingen

5. jan. 2015
2 min.

Ved reduktion af Datafangst til de fire godkendte sygdomme.

Der er rejst tvivl om lovgrundlaget for Datafangst og DAMD. Vi undre os over SSI redegørelsen. Se den tilsvarende DAK-E redegørelsen på www.dsam.dk

Ved en reduktion af datafangst til de fire sygdomme (diabetes, KOL, Hjertesvigt og depression) vil man både få en forringet behandlingskvalitet og den vil fremstilles dårligere end den i virkeligheden er:

1) Dataforsendelsen fra lægesystemet til DAMD starter først efter at diagnosen på den enkelte patient er sat første gang og der sker kun forsendelse på patienter med en af de fire diagnoser.

Registreres fx et BT før diagnosen diabets stilles første gang kommer BT ikke med over I DAMD og efterfølgende NIP ”Voksendiabetes”. I årsrapporten fra RKKP vil det se ud som om man ikke behandler diabetespatienterne godt nok i almen praksis! Man måler jo ikke blodtrykket!

2) Med de fire diagnoser vil man ikke længere få Co-morbiditeten registreret. Denne er afgørende for hvor intensiv diabetesbehandlingen bør være. Man kan udvide års pop-uppen, så den får betydelig flere felter til registreringen af Co-morbiditeten, men det vil kun øge lægens registreringsarbejdet. Det strider mod IT målet i sundhedsvæsenet, at mindske al overflødig registrering.

3) Mange af de avancerede funktioner i rapporterne fra de fire tilladte sygdomme må skrottes.

4) Alle kvalitetsrapporter ud over de fire sygdomme vil forsvinde. Det vil ”bombe” kvalitetsudviklingen i almen praksis 10 år tilbage, da rigtig mange læger og klinikker er kommet godt i gang med at udvikle kvaliteten til gavn for patienterne og til faglig stolthed for de læger der gerne vil yde kvalitet og følge med i, at deres indsats hjælper.

5) Datafangst leverer også beslutningsstøtte til lægerne. Disse rapporter må også slettes. Et af de seneste tiltag er antikoagulations rapporterne, hvor DAK-E leverer automatiske rapporter over hensigtsmæssig behandling af patienter med atrieflimmer og en automatisk udskrivning af et doseringsskema baseret på validerede algoritmer. Foreløbige tal tyder på, at det har højnet behandlingskvaliteten væsentlig og der er indikationer på, at man nationalt kan spare dyr ”NOAK” medicin og give den bedst virkende medicin til de patienter der bør have den.

Selvfølgelig skal lovgrundlaget være i orden. – Men det skal slås fast at Datafangst og DAMD er udviklet for egen læge til egen læge og i den situation sker der intet brud på tavshedspligten. Formålet med Datafangst og DAMD er kvalitetsudvikle i egen praksis.

Alt tyder på at konsekvensen bliver forringet kvalitet, mere administrativ bøvl og flere omkostninger i sundhedsvæsenet. Patienterne er taberne.