Skip to main content

Patientinddragelse - refleksion, læring, innovation og ledelse

Praktiserende læge, ph.d. Hanne Nørgaard Heje E-mail: hh@alm.au.dk INTERESSEKONFLIKTER: ingen

19. aug. 2011
2 min.

FORFATTER:Pedersen L

FORLAG: København: Hans Reitzels Forlag, 2011

SIDER: 256 KR.

Pris: 259 KR.

ISBN:978-87-41254-21-0

Bogen henvender sig til nuværende og fremtidige ledere og fagprofessionelle i sundhedssektoren og skal læses som et stykke yderst velskrevet baggrundslitteratur. Indholdet stimulerer til refleksion over indretningen af vores nuværende sundhedsvæsen og giver mange input til, hvorfor vi i vidt omfang ikke lykkes med at skabe patientoplevet sammenhæng i længerevarende behandlingsforløb trods mange års bestræbelser herpå.

I det første af tre afsnit beskrives, hvorledes patientrollen inden for ganske få årtier har udviklet sig fra at være en autoritetstro modtager af systemets ydelser til at være en vifte af patienttyper fra den passive modtager til den selvstændigt videns- og erfaringssøgende potentielt samarbejdende bruger af sundhedsvæsenet. Patienten er så at sige vokset fra det traditionelt opbyggede sundhedsvæsen, der ikke er gearet til den individualisering af opgaven, som mangfoldigheden af patienttyper fordrer.

I det andet afsnit beskrives, hvorledes patient og pårørende aktivt kan og bør inddrages i alle led af sundhedsprocessen. Det diskuteres, hvordan strukturen på sygehusene - organiseringen og den fysiske indretning - ikke er bygget op til at kunne arbejde med udgangspunkt i »mennesket med sygdommen« frem for »sygdommen i cpr-nummeret«. Med udgangspunkt i en beskrivelse af primær- og sekundærsektorens perspektiv og incitamentsstruktur kommer forfatteren med forslag til, hvorfor sektorovergangene ofte skaber diskontinuitet.

I det sidste afsnit perspektiverer forfatteren til, hvorledes man i fremtiden kan lykkes med opgaven, ved at komme med konkrete eksempler på, hvordan forskellige dele af sundhedsvæsenet kan indrettes, organiseres og ledes med udgangspunkt i patientens oplevelse af processen.

Forfatteren har ikke selv baggrund i det udøvende sundhedsvæsen. Bogen er dejligt fri for fagpolitiske statements og er skrevet i et ukompliceret og ligefremt sprog. Derfor er den umiddelbart tilgængelig - også hvis man (som undertegnede) kan have det lidt tungt med samfundsvidenskabelige tekster.