Skip to main content

Patologi

Overlæge Niels Græm E-mail: niels.graem@rh.regionh.dk INTERESSEKONFLIKT: Anmelderen er medforfatter og medredaktør af bøgerne Almen Patologi og Klinisk Patologi, FADL's Forlag henholdsvis 2000 og 2002.

18. mar. 2011
3 min.

BOGANMELDELSEForfattere:Marcussen N, Sørensen FB, Holck S et alForlag: København: FADL's Forlag, 2010SIDER: 708

Pris: 1.000 kr.

ISBN:

978-87-7749-543-4

I spændt forventning åbner og bladrer man i førsteudgaven af en ny dansk patologibog fra de lægestuderendes eget forlag. Bogen er forfattet af fire af fagets professorer og kan ifølge forordet anvendes af studerende ved professionsuddannelser, videregående uddannelser og af færdiguddannet sundhedspersonale. Der er grund til at rose FADL's Forlag for at tage initiativ til en ny patologibog på dansk, for at samle den almene og den specielle patologi i ét handy bind og for bogens udstyr: stift omslag, god indbinding og papirkvalitet samt læsevenlig typografi.

Patologi er læren om og udforskningen af sygdomme, deres ætiologi, patogenese og organmanifestation. Disciplinen står centralt i de sundhedsvidenskabelige uddannelser og er et solidt teoretisk og praktisk fundament for lægevidenskaben. Fagets grundbog bør derfor indeholde entydige, dækkende definitioner og give en klar og systematisk fremstilling. Det opfyldes ikke af den nye bog. To eksempler fra listen med ordforklaring til patologiens grundbegreber: Dysplasi defineres alene som en epitelforandring i malign retning og dækker ikke velkendte sygdomme som f.eks. fibrøs dysplasi og nyredysplasi, og den subtile skelnen mellem pleomorfi (variation i kromatinstruktur fra cellekerne til cellekerne) og polymorfi (variation i cellers og cellekerners størrelse og form) er en unødvendig og forvirrende nyskabelse. Hertil kommer, at en række sygdomme i den løbende tekst defineres uklart. F.eks. indgår det i definitionen af epiteloidt sarkom, at det typisk forveksles med en benign læsion. Det er sandt, men ikke et brugbart kriterium for denne eller andre sygdomme.

Teksten er søgt levendegjort med kortfattede kasuistikker, bokse og resumeer. Men denne nyskabelse er ikke udnyttet optimalt og er stedvist vildledende f.eks. i beskrivelsen af analkarcinom. I den løbende tekst beskrives på en halv side alene analt planocellulært karcinom, mens det i en boks på den efterfølgende side angives, at det hyppigste karcinom i analregionen er adenokarcinom. Afsnittet om patologien ved Hodgkins lymfom bryder på anden vis alle hidtidige hensigtsmæssige normer med rækkefølgen: immunfænotype, cytomorfologi, ætiologi, makroskopi og histologiske hovedtyper, og om kronisk perikarditis hedder det, at »det ses efter flere bindevævssygdomme, tuberkulose eller efter bakteriel infektion«. Stikordslisten indeholder i øvrigt henvisning til tuberkuløs salpingitis, men ikke til lungetuberkulose.

Bogen er rigt forsynet med stregtegninger og fotografier. Hudkapitlets stregtegninger er gode, men mange andre illustrationer er ikke vellykkede. F.eks. finder man en grafisk fremstilling af fosterhindernes forhold ved flerfoldssvangerskab. Et sæt monoamniotiske tvillinger har fået fælles navlestreng, hvilket giver et mangelfuldt billede af den kliniske virkelighed. Dertil kommer, at mange fotografier er små og sammentrængte. F.eks. er nogle stærkt reducerede billeder af appendektomipræparater og af tarmslimhindens brostensrelief ved mb. Crohn uegnede.

Af mindre betydning for bogens potentielle anvendelighed er en lang række trykfejl og en påfaldende mangel på kildeangivelse. Helt mangler reference til citater dog ikke. I kapitlet »Mandlig genital patologi« genser man fra en tidligere dansk patologibog fra samme forlag et farvebillede af en testistumor. Uforskyldt tilskrives det JCE Underwood: General and Systematis(!) Pathology 2004.

Denne førsteudgave er ikke tilstrækkeligt gennemarbejdet og er hverken egnet som lærebog eller til opslag, den kan således ikke anbefales til studerende, lærere og færdiguddannet sundhedspersonale. Et godt råd til FADL: Om igen.