Skip to main content

Peitersen B, Arrøe M. Neonatologi. Det raske og det syge nyfødte barn. 2. udgave

Jens Kamper

2. nov. 2005
2 min.

Det nyfødte barns problemer udgør en støt stigende del af pædiatrien, for så vidt som hvert tiende nyfødte barn i dag indlægges på børneafdeling. Og da de meget for tidligt fødte børn og børn med forskellige medfødte misdannelser tit har lange og komplicerede sygdomsforløb, fylder de nyfødte børn meget på afdelingerne i dagens Danmark. Hertil kommer så de talrige spørgsmål og problemer, der skal tages stilling til på barselsgange, hos sundhedsplejersker og egen læge i disse år, hvor mange fødsler foregår ambulant. Neonatologi er tænkt som lærebog og håndbog om det sunde og det syge nyfødte barn og foreligger nu i 2. reviderede udgave.

Udviklingen på neonatalområdet løber stadig stærkt og har krævet en gennemgribende revision. F.eks. har de seneste ti års udvikling inden for lunge- og luftvejssygdomme givet os den nu rutinemæssige behandling med surfaktant ved respiratorisk distress syndrom, den desværre meget kostbare nitrogenoxidbehandling ved tilstande med pulmonal hypertension, en stadig mere sofistikeret respiratorbehandling samt ekstrakorporal membranoxygenering som et i egnede tilfælde livreddende ultimum refugium. Afsnittet om respirationsproblemer hos nyfødte i »Neonatologi« er forståeligt nok vokset med 50%.

Bogen er veldisponeret, let at finde rundt i - og skrevet i et letlæseligt, klart sprog. Det er lykkedes at holde en forfriskende lav lixværdi, selvom der indimellem beskrives ganske komplicerede sammenhænge.

Indholdsmæssigt er der ikke meget at sætte fingeren på. Man kunne ønske sig en omtale af nakkefoldsscanning som screeningsundersøgelse og ved mistanke om Downs syndrom og en bedre beskrivelse af Barlows prøve (som jeg personligt foretrækker som mere skånsom end Ortolanis prøve for kongenit hofteluksation); overskriften over figur 6.3 »Faktorer af betydning for vellykket amning« kunne mere præcist hedde »Faktorer der kompromitterer amning« og i tabel 8.2 er hydantoin og fenytoin smuttet i forskellige kategorier efter teratogen effekt.

Endelig kan det diskuteres, om det er berettiget at indstille genoplivningsbehandling af nyfødte, asfyktiske børn efter ti minutters manglende spontan vejrtrækning. Mange ville i denne situation tøve yderligere ti minutter. Alt i alt efterlader en gennemlæsning imidlertid indtrykket af en vellykket bog, som givet vil kunne opfylde sit formål på smukkeste vis.

Forfatterne har kæmpet med at holde stofmængden og bogens omfang på et acceptabelt niveau, bl.a. ved at udelade forord, men af omslagsteksten fremgår det, at bogen især henvender sig til læge- og sygeplejepersonale på neonatalafdelinger, fødeafdelinger og barselgange, hvor den utvivlsomt vil kunne gøre god fyldest. Samtidig med, at jeg medgiver bogen mine bedste anbefalinger, vil jeg mene, at »Neonatologi« også fortjener at finde vej til boghylderne hos vore sundhedsplejersker og almenmedicinere.

København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2002.

324 sider. Pris: 449 kr.

ISBN 87-17-06969-6