Skip to main content

Pensionerede - eller såkaldt ikkeerhvervsaktive - medlemmer af Lægeforeningen

Pensionistrepræsentant Claus Lundstedt, Hovedstadsregionens Lægekredsforening, E-mail: lundstedt@dadlnet.dk

4. apr. 2008
3 min.

For nogle år siden var Lægeforeningen i økonomiske vanskeligheder. Noget måtte gøres, og blandt flere initiativer besluttede repræsentantskabet, at de hidtil kontingentfrie pensionister skulle betale kontingent til hovedforeningen. Man var naturligt nok bekymret for, om dette skridt kunne føre til medlemsflugt blandt pensionisterne, men det har heldigvis vist sig ikke at holde stik. Vi har i de sidste par år medvirket til, at Lægeforeningen igen har en acceptabel økonomi.

For at få kontingentpillen til at glide ned besluttede repræsentantskabet også, at de pensionerede læger skulle have fem repræsentanter i Lægeforeningens repræsentantskab, en for hver region. I Hovedstadsregionens Lægekredsforening har vi en lille gruppe »supportere« til støtte for undertegnede repræsentant.

I det følgende vil jeg fortælle lidt om, hvad jeg og de andre fire repræsentanter har bedrevet siden valget for et par år siden, ikke mindst på baggrund af at de omfattende og langvarige diskussioner om Lægeforeningens fremtidige struktur nærmer sig sin afslutning. Nye love vedtages ved forårets Lægemøde i Herning.

Vi blev som gruppe udstyret med betegnelsen »ikkeerhervsaktive læger«, men mange i den gruppe er faktisk ganske aktive, ganske vist ofte på deltid, som censorer, vikarer i praksis og på sygehuse (bl.a. Grønland), medlemmer af nævn og udvalg m.m. Vi har derfor arbejdet på at få betegnelsen for gruppen ændret til »pensionerede læger«, hvilket vi synes dækker vores fælles kendetegn bedre, nemlig at vi er pensionerede (førtids- eller alders-), men for manges vedkommende stadig erhvervsaktive i større eller mindre omfang.

De af os, som også er medlemmer af Lægernes Pensionskasse, har ved dennes generalforsamling rejst spørgsmålet om den mærkelige og urimelige forskelsbehandling, der er, fordi ikkemedlemmer af pensionskassen heller ikke kan gøre brug af den udmærkede pensionsbank eller (mod betaling naturligvis) gøre brug af pensionskassens eller -bankens øvrige servicer, herunder boliganvisning. Vi forsøgte at få denne urimelighed ændret men desværre uden succes. Det på trods af, at det sjovt nok godt kan lade sig gøre som ægtefælle til en læge (og altså ikke læge selv) at få sin egen konto og kapitalpensionskonto i banken. Vi håber stadig, at det kan lykkes at få pensionskassen og dermed banken til at besinde sig snarligt og få bragt disse urimeligheder ud af verden. Jeg tror, at de fleste læger opfatter Lægeforeningen og pensionskassen og -banken som en »koncern« til glæde for alle medlemmer af Lægeforeningen.

I disse tider, hvor manglen på arbejdskraft er udtalt, også i den sundhedsfaglige verden, arbejder vi, især sammen med FAS, på at skabe en jobportal, hvor pensionerede læger kan lægge deres CV ind med angivelse af kompetencer ønskede arbejdsområder mv., således at arbejdsgivere kan søge efter egnede kandidater. Lige nu er portalen under afprøvning, og vi håber dermed at kunne hjælpe både det trængte marked og de pensionerede læger, som endnu føler at have tid og lyst til større eller mindre opgaver. På vores opfordring har FAS udarbejdet et lille notat om, hvad man kan forvente og forlange i løn/honorar for de forskellige opgaver, man påtager sig.

Vi mener, at de pensionerede medlemmers interessevaretagelse i Lægeforeningens organer fortsat er vigtig, og det er også vigtigt, at dette fremgår af de nye vedtægter, som skal vedtages i foråret. Det vil bl.a. kunne sikre, at kontingentet fortsat er fradragsberettiget. Derfor har vi udarbejdet et forslag til vedtægterne for at tilgodese dette.

Herudover mener vi, at når pensionisterne udgør ca. 12% af Lægeforeningens medlemmer, ville det være rimeligt, at vi også får en repræsentant i bestyrelsen. Pensionerede læger har såvel pensionspolitiske som almene sundhedspolitiske og velfærdsmæssige interesser og holdninger, og dem kunne bestyrelsen såmænd godt få glæde af, samtidig med at vi kan tilbyde arbejdskraft til bestyrelsen. Vi er tilhængere af den model, som peger på en bestyrelse for Lægeforeningen, som hedder en formand, tre fra PLO, tre fra FAS og tre fra YL, samt en fra de pensionerede læger.

Vi glæder os til forårets lægemøde.