Skip to main content

Perkutan koronar-intervention kræver hjertekirurgisk backup

Hjertekirurg Martin A. Nørgaard, Hjerte-lungekirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Sygehus. E-mail: martin.n@dadlnet.dk

29. apr. 2011
2 min.

INTERESSEKONFLIKTER: Ingen.

I Ugeskriftet [1] skriver Steen Carstensen et al.: »På hjertecentre i Danmark opfatter man ikke tilstedeværelse af en hjertekirurg som vigtig ved perkutan koronar-interventions (PCI)-behandling af de allermest syge patienter, STEMI-patienterne. Hovedparten af disse patienter behandles i vagtperioder, og ingen af de danske hjertecentre har hjertekirurger i bunden vagt«.

Det er ikke korrekt. På Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Skejby og Aalborg Sygehus er der hjertekirurger i bunden bagt på alle hverdage og i weekenderne til midt på eftermiddagen. I aften- og nat-perioderne i weekenderne har disse tre centre hjertekirurger i tilkald med mulighed for at have patienten på operationsbordet inden for en halv time efter en PCI-katastrofe. På Odense Universitetshospital er der en hjertekirurg til stede til kl. 18.00 og herefter i tilkald. Langt størstedelen af de PCI'er, der foretages i Danmark såvel akut som elektivt, har således umiddelbart hjertekirurgisk backup.

I Aalborg går der en 54-årig mand rundt, som vi (Hjerte-lunge-Kirurgisk Afdeling) reddede for 14 dage siden. En halv time efter at patienten havde fået foretaget PCI, fik han hjertestop på sengeafsnittet pga. perikardietamponade. Kardiologerne forsøgte forgæves at drænere perikardiet, hvorefter patienten blev dræneret kirurgisk og under hjertemassage blev kørt til operation.

Under min rundringning til de andre hjertecentre fik jeg fat i en vidende sygeplejerske, som kunne fortælle, at i sidste uge opererede man på Thoraxkirurgisk Afdeling på Rigshospitalet en patient, som blev overflyttet med aortaballonpumpe efter en PCI-katastrofe. Så heldige skal I nok ikke regne med, at jeres patienter er hver gang. Alle hjertekirurger kan utallige af den slags PCI-historier.

Min personlige mening er, at hvis jeg en dag får et akut myokardieinfarkt, mens jeg besøger min mor i Roskilde, vil jeg gerne køres til behandling på Rigshospitalet. PCI, akut eller elektivt, uden kirurgisk backup er efter min mening hovedløs gerning.



  1. Carstensen S, Kjøller-Hansen L, Jensen GVH et al. Kommentar til en leder. Ugeskr Læger 2011;173:921.

> Svar:

Overlæge Steen Carstensen. E-mail: sct@regionsjaelland.dk. Overlæge Lars Kjøller-Hansen, Overlæge Gunnar Vagn Hagemann Jensen, Sygeplejerske Birgitte Poulsen, Sygeplejerske Dorthe Fisker, Læge Lars Lindholm Sørensen Kardiologisk Afdeling, Roskilde Sygehus. INTERESSEKONFLIKTER: Ingen.

Martin A. Nørgårds kommentar til vores indlæg i Ugeskriftet (2011;173:921) er lidt forvirrende.

Han hævder, at der er kompetente hjertekirurger i tilstedeværelsesvagt på landets hjertekirurgiske centre døgnet rundt, uagtet at vagtberedskabet på Rigshospitalet ikke omfatter tilstedeværelsesvagt for uddannede hjertekirurger. Vagtberedskabet i huset består på hverdage af en 1. reservelæge og en reservelæge og aften/nat i weekenden af en reservelæge alene. Hjertekirurgen tilkaldes hjemmefra i vagtperioden.

Med henvisning til anekdotiske sygehistorier frem for videnskabelig evidens og internationale guidelines argumenterer Martin Nørgård dernæst for sin overbevisning. Vi tror, at forfatteren står ret alene med den akademiske tilgang.