Skip to main content

Placebo mod migræne er lige så effektivt som akupunktur

Senior lektor Palle Rosted, Sheffield Universitet, England. E-mail: Prosted@aol.com Alment praktiserende læge Viggo Kragh Jørgensen, Thyborøn

14. nov. 2005
3 min.

Vi har under Medicinske nyheder med interesse læst indlægget: Placebo mod migræne er lige så effektivt som akupunktur og den efterfølgende kommentar i Ugeskrift for Læger (2005;167:3261). Imidlertid finder vi, at Michael Langemarks slutbemærkning: »Undersøgelsen kan skabe grundlag for fornyet diskussion om akupunkturs stilling som behandlingsprincip ved migræne« er meget tvetydig og efterlader læseren med spørgsmålet: Skal akupunktur op- eller nedgraderes?

Resultatet af undersøgelsen er entydigt og viser, at det ikke gør nogen væsentlig forskel, om man indstikker nålene superficielt eller dybt. Imidlertid er overskriften misvisende, hvorfor mange vil tolke det, som om at akupunktur er uvirksom.

Desværre er denne mistolkning et tilbagevendende problem og skyldes ganske enkelt, at man opfatter superficiel needling, der blev brugt i den refererede undersøgelse [1], som en valid placeboprocedure. Superficiel needling er ikke en placeboprocedure, og hvis man analyserer resultatet af det refererede arbejde korrekt, bliver konklusionen en ganske anden.

Det, forfatterne gør i deres undersøgelse, er at undersøge, om akupunktur (dyb eller superficiel) er bedre end ingen behandling. Resultatet er klart: der er en signifikant forbedring (p<0,001) i såvel behandlingsgruppen som i den »såkaldte« placebogruppen i forhold til gruppen, der ingen behandling fik. Behandlings- og placebogruppen havde 2,2 færre hovedpinedage om måneden, mens gruppen, der ingen behandling fik, kun opnåede en reduktion på 0,8. Det vil sige, at akupunktur (dyb eller superficiel) er bedre end ingen behandling, hvilket understøttes af flere undersøgelser [2, 3].

Herudover undersøgte forfatterne, om den ene type akupunktur (dyb) var bedre end den anden type (superficiel), og det var den altså ikke i denne undersøgelse, hvilket understøttes af Melchart [3].

En placeboprocedure er en procedure uden neurofysiologisk eller farmakologisk effekt, der af patienten ikke kan skel-nes fra en aktiv behandling. Imidlertid er enhver stimulation med en nål, hvad enten den indføres superficielt eller dybt, et nociceptivt stimulus og fremkalder en fysiologisk proces. Som følge heraf vil der efterfølgende komme en aktivering af neurotransmitter på såvel spinalt som centralt niveau [4]. Man må derfor ved kontrollerede undersøgelser med akupunktur kræve, at der anvendes en ikkeinvasiv teknik. Der findes faktisk validerede nåle, der er designet til at forsvinde op i håndtaget, når behandleren simulerer et indstik [5].

SVAR:


Referencer

  1. Linde K, Streng A, Jürgens S et al. D. Acupuncture for patients with migraine. A randomised controlled trial. JAMA 2005;293:2118-25.
  2. Melchart D, Linde K, Berman B et al. Acupuncture for idiopathic headache. The Cochrane Database of Syst Rev. 2005;2: CD001218.
  3. Melchart D, Streng A, Hoppe A et al. Acupuncture in patients with tension-type headache: randomised controlled trial. BMJ 2005;331:376-9.
  4. Carlsson CP. Cochrane-rapport om akupunktur vid huvudvärk. Läkartidningen 2001;41:4439-43.
  5. Kleinhenz J, Streitberger K, Windeler J et al. Randomised clinical trial comparing the effects of acupuncture and a newly designed placebo needle in rotator cuff tendinitis. Pain 1999;83:235-41.